• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Srbija se prebrzo zadužuje (VIDEO)

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je u ponedeljak da Srbiji ne preti dužnička kriza, ali da je problem što se prebrzo zadužuje.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić ocenio je u ponedeljak da Srbiji ne preti dužnička kriza, ali da je problem što se prebrzo zadužuje.

"Sve što je država dogovorila sa MMF-om o smanjenju javne potrošnje, zamrzavanju plata i penzija daje dobru osnovu da ne dođe do dužničke krize kako za 2010. i 2011. pa čak i kasnije za 2015. godinu", rekao je Jelašić u Regionalnoj privrednoj komori Užice.

On je naglasio da nije problem stanje duga, nego brzina novog zaduživanja, jer se Srbija prvih devet meseci ove godine zadužila za dodatnih sedam odsto BDP-a, a najverovatnije do kraja godine i 10 odsto BDP-a, tako da ako se nastavi tim tempom, onda postoji opasnost od zaduživanja.



Jelašić je rekao da se do kraja godine očekuje inflacija od 7,5 odsto.

On je dodao da "očekuje bolju iduću godinu u odnosu na ovu" s obzirom na planiranu inflaciju od šest odsto i privredni rast od 1,5 odsto, ali ne i "dobru" s ozbirom na zamrznute zarade i penzije, što znači realno smanjenje prihoda.

Guverner je dodao da ako Srbija želi da bord direktora MMF-a usvoji program sa Srbijom do 21. decembra, to znači da do kraja ove nedelje treba da u Vladi bude usvojen budžet.

Jelašić je rekao da bi potom budžet trebalo da razmatraju i usvoje poslanici Skupštine Srbije, da bi se aranžman sa Srbijom 21. decembra našao na sednici borda direktora MMF.

U suprotnom, objasnio je Jelašić, aranžman sa Srbijom razmatrao bi se na sledećem sastanku borda direktora MMF polovinom januara.



Jelašić je najavio početak realizacije kredita Evropske investicione banke od 250 miliona evra za mala i srednja preduzeća.

Za 17 kredita, u vrednosti od 31 milion evra, već su stigli zahtevi, koji će u toku nedelje biti prosleđeni Evropskoj investicionoj banci, rekao je on, dok će novac biti plasiran do kraja godine kroz 12 poslovnih banaka.

Kako je naveo, devizne rezerve su 9,9 milijardi evra i ne očekuju se oscilacije na deviznom tržištu", uz napomenu da sredstva MMF-a "stoje" na računu NBS.

Upitan za Izveštaj državne revizorske agencije guverner je rekao da ovaj izveštaj potvrđuje transparentnost budžetskog procesa i da memorandum sa MMF-om sadrži i zahtev za veću fiskalnu odgovornost, kao i da dogovori sa MMF-om podrazumevaju uključivanje svih prihoda u budžet.

Guverner NBS je privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori Užice održao prezentaciju pod nazivom "Aktuelni izazovi u makroekonomiji" i razgovarao o kreditiranju malih i srednjih preduzeća.



U Narodnom muzeju Užice guverner NBS je otvorio izložbu "Novac na tlu Srbije" koja predstavlja svojevrsnu istoriju Srbije.

Izložba je otvorena u zgradi Narodnog muzeja, koja je građena u vremenu od 1938. do 1940. godine za potrebe tadašnje Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, pa se Jelašić u obraćanju velikom broj prisutnih Užičana našalio rečima "Narodna banka Srbije se vraća kući".

Izložba, koja je već prikazana u nekim regionalnim centrima u Srbiji, hronološki prati novac koji je bio u upotrebi na teritoriji današnje Srbije, od njegove najranije pojave do poslednjih novčanih emisija, tako da se kroz novac koji je bio u opticaju istovremeno prati i istorija naše zemlje.

"NBS, ovom izložbom, želi da mlade generacije poduči, ne samo da imaju zdrav odnos prema novcu, već i na način kako da štede, jer je ulaganje u sebe najveća investicija u ime čega se vredi odricati nekih površnih stvari", rekao je Jelašić u prigodnoj besedi na otvaranju izložbe.

Ižlozba će u Užicu biti otvorena do 15. decembra, uz svakodnevno prisustvo predstavnika NBS koji će posetiocima, posebno mlađim generacijama, pored numizmatičkih sadržaja, predstaviti prednosti i konkretne mogućnosti štednje, osnovne finansijske proizvode i upoznati ih sa aktivnostima NBS.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image