• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA KAD VAM BANKOMAT "UKRADE" NOVAC? Evo zašto se to dešava i šta možete da uradite - možda ste bili žrtva krađe!

Autor Veljko Petranović

Mnoge od nas je zadesio peh da ubace karticu u bankomat, čuju zvuk brojanja, ali novac jednostavno ne izlazi. Razlozi su različiti, od kvarova, nedostatka para u mašini, ili akcije prevaranata. Procedura za povraćaj novca može da traje 24 časa, ali i 15 dana.

 Bankomat ne izbacuje novac rešenje Izvor: MONDO/Goran Sivački/DuxX/iStockphoto

Kada je nedavno Beograđanin Vladimir T. sa bankomata banke u kojoj nema račun nameravao da podigne zaradu, uređaj je vratio karticu, ali nije isplatio novac.

"Prvo sam morao da odem do svoje filijale gde sam napisao pritužbu, ali sam slučaj prijavio i u banci čiji je bankomat", kaže sagovornik "Novosti".

"Problem je bio što bankomat nije bio napunjen novcem. Iako nije bilo problema u dokazivanju da mi aparat nije isplatio novac, čekao sam ga dva dana. Morao sam naime da ga podignem baš na tom bankomatu, a službenici su ga napunili tek dva dana kasnije. Kada mi se to dogodilo saznao sam da ima onih koji su prošli i mnogo gore. Najveći problem i zamerka je što banka zaduži račun čim se zatraži novac, a ne po isplati", kaže on.

Možda će vas zanimati

Ako bankomat ne isplati novac, a sredstva ostanu zadužena, podnosi se reklamacija banci čija mašina nije isplatila novac. Klijent može da se obrati i svojoj banci, koja će umesto njega pokrenuti prigovor kod vlasnika bankomata.

Ako korisnik nije zadovoljan odgovorom, ili on ne stigne u roku od 15 dana, može se da se žali i Narodnoj banci Srbije, i to Sektoru za zaštitu korisnika finansijskih usluga.

"Iz 'logova' (elektronskih beleški) bankomata u kratkom roku se utvrđuju činjenice i korisniku vraćaju sredstva", kažu u NBS.

Jednostavnija i brža procedura je kada se problem dogodi kod podizanja gotovine na bankomatu koja je izdala karticu. Reklamacioni postupak se završava u okviru jedne banke i u praksi traje kraće nego u slučaju kada je prihvatilac druga banka. Zato je preporuka korisnicima da ukoliko su u mogućnosti novac podižu na bankomatima "svoje" banke. U praksi ovo najčešće bude i najbrži način utvrđivanja da li se radi samo o rezervaciji sredstava po računu korisnika ili i o zaduženju.

Ako se u trenutku izvršenja transakcije desi da bankomat ne može da isplati iznos jer mu je nestalo dovoljno gotovine, transakcija će automatski biti stornirana i korisniku se neće zadužiti sredstva sa računa.

"Razlog zbog kojeg bankomat ne isplati novac može biti tehnički kvar na samom bankomatu, na uređaju koji vrši brojanje i transport novčanica do mesta gde ih korisnik preuzima", kažu u NBS.

"ZAROBLJAVANJE NOVCA" ZAŽIVELO U SRBIJI

Iza "gutanja" para u bankomatu može da stoji prevara "keš treping" (zarobljavanje novca). Neko ko vrši zloupotrebu, na bankomatu postavlja uređaj koji kada bankomat započne isplatu gotovine, te pare zadrži u delu bankomata koji nije dostupan klijentu, a odakle ga lopov preuzima kada se korisnik udalji od bankomata.

Banke instaliraju dodatne uređaje koji sprečavaju zloupotrebe. U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, banke snose gubitke iznad 3.000 dinara ako su pare skinute izgubljenom ili ukradenom platnom karticom.

(MONDO/Novosti)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ne mogu

U bankomat se stavljaju novčanice neodgovarajućeg kvaliteta i bankomat se zaglavljuju prilikom isplate. Banke nemaju vremena za obradu novčanica i samim tim dešavaju se česta zaduženja računa jer bankomat ne može da isplati novac klijentu

Boban

Jedino da se uključi kamera dok se vrši transakcija

Lopta je okrugla trava je zelena

Imam sve jaču želju da se fizički obračunam sa bankomatom mobibanke u jurija gagarina.Grrrr

special image