• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RENOVIRANJE STANA U SRBIJI POSTALO NOĆNA MORA! Majstora nigde, a ovi Beograđani su grešku platili 6.000€!

Autor Aleksandra Vasić

Da je majstore već mesecima teško pronaći, zna gotovo svako ko je nedavno kupio ili renovirao stan ili kuću.

 Iskustva sa majstorima u Srbiji Izvor: MONDO/Goran Sivački/YouTube/Printcreen/JUB Srbija/EzeeFix

Zbog nedostataka keramičara, molera i vodoinstalatera, mnogi su prinuđeni da pristanu na uslove koje im nude majstore koji nisu iskusni i stručni. 

Rezultat toga je odlaganje, kašnjenje ili obustava radova, a zatim i šteta koja nastaje kada se posao ne uradi stručno. Investitor Milan Ranković i Beograđani Bojana i Miloš Stojanović koji su nedavno renovirali stan, ispričali su za MONDO svoja iskukustva. 

NE TRAŽE VELIKE SUME, NEGO IH UOPŠTE NEMA

Milan Ranković kaže za MONDO da već mesecima "muči muku" sa majstorima i da je i dalje neizvesno da li će mu se investicija isplatiti. 

"Gradim kuću u opštini Čukarica, koja će biti podeljena na više različitih stanova. Pozajmio sam novac koji ću vratiti prodajom stanova i zbog toga mi je vrlo važno da sve bude obavljeno na vreme i da se ispoštuje rok. Ali, majstori mi prave veliki problem. Ne radi se o tome da traže velike sume novca, nego da ih uopšte nema. Svi koje sam pozvao slobodni su tek u junu sledeće godine", objašnjava Ranković. 

Prema njegovim rečima, "potegao" je sve moguće kontakte i veze koje ima, kako bi našao majstore kojih prosto nije bilo na tržištu. 

"Električar mi je zakazao tek za mesec dana. Čekao sam fa na dogovorenom mestu u 7 ujutru, došao je tek u 10 sati. Nisam rekao ništa, jer znam druge majstore ne mogu da nađem. Više ne postavlja ni pitanje kvaliteta radova i kako će nešto da bude urađeno, samo da se posao obavi. Troškovi su na kraju bili mnogo veći nego što je bilo ko mogao da pretpostavi. Da sam isti posao uradio pre dve godine, izašao bi me 80 odsto niže", kaže investitor. 

Pojedini majstori zahtevali su tačno određeni materijal, proizvođača predmeta i vrste, kako posle ne bi odgovarali za eventualnu štetu.

"Prosto, majstori koji rade stolariju neće da dolaze posle pola godine na isto mesto i da popravljaju nešto što su sami uradili. To sam uradio i nabavio sam sve što su tražili. Vodoinstalatera sam čekao podjednako dugo, ali on se na kraju uopšte nije pojavio, iako je sve bilo detaljno dogovoreno. Pritom se nije radilo o malom poslu koji kratko traje. Majstor se više nikada nije javio i morao sam da pronađem nekog drugog", objašnjava za MONDO Milan Ranković. 

Bojana i Miloš Stojanović nedavno su kupili stan na kome je bilo potrebno renovirati kupatilo. Pločice su dugo birali i skupo platii, ali je na kraju sve bilo upropašćeno. 

"Zvali smo majstora koji je zapravo školski drug mog supruga iz Kragujevca, koji sada radi u Jagodini, kako bi nam uradio pločice. Pokazala sam mu fotografije kako sve treba da izgleda, a on mi je dao neki potpuno drugačiji predlog. Zahvalila sam se i rekla da mi se taj način ne dopada i da pločice treba poređati kao na fotografiji. Pitala sam ga da mu pošaljem sliku da ima na telefonu, ako slučajno zaboravi, rekao je da nema potrebe. Nakon toga sam čak i uzela četiri pločice i poređala ih kako treba da stoje u kupatilu. Uprkos svemu tome, on je sve zalepio potpuno pogrešno", kaže za MONDO Bojana Stojanović. 

Pritom, pločice su bile  krivo postavljene i na sred kupatila bio je presek na zidu, gde su počice presečene na pola, što nije bio deo dogovora.

"Umesto da sve to izmeri pre nego što je počeo da radi i eventualno polovinu pločica postavi bliže zemlji kako to ne bi bilo upadljivo, on je sve uradio pogrešno. Pritom su i fuge bile upropašćene i gotovo da se nisu videle. On u svemu tome nije video problem i smatrao je da je kupatilo odrađeno kako treba. Nije želeo da popravi ništa, jer nije imao vremena i već je imao ugovoreni posao, pa nije mogao da izgubi dva dana u skidanju i lepljenju novih pločica", objašnjava Bojana Stojanović. 

Zbog svega toga, njenog supruga Miloša i nju najskuplje je koštakla ispravka radova. Kako kaže, morali su da pozovu drugog majstora, kako bi popravili štetu.

"Novi majstor je radio sve ispočetka, što nas je izašlo 6.000 evra. Od tada majstore izbegavam i sve što je moguće po kući sam radim. Naučio sam da popravljam, krečim, gletujem, menjam grejače i utikače, popravljam sitne kvarove" kaže Miloš Stojanović za MONDO. 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

W

Država će da bude pomogne tako što će da natera majstore da izvade neke papiriće za par hiljada evra. A majstori će to da prebace na korisnike. Ko kaže da država ne može duradi nešto

Darko

A posle naslov "Majstori vise nece moci da vas deru" pa vi birajte ako ima povoljnije...

Korisničko ime

Radićemo sami. Kao da je to neki posao, svakako su i ti majstori priučeni. Da znaju da rade, već bi bili u inostranstvu.

special image