Tolstobik, losos, orada, šaran, oslić, pastrmka, skuša - ovo su neke od bogate ponude riba koje građani mogu naći u ribarnicama na popularnoj novobeogradskoj pijaci u Bloku 44.

Kako se navodi, građani su u prethodnih par dana ostali razočarani, jer je njihova omiljena namirnica poskupela za čak 800 dinara u proseku.

Ako spremate pagar, za kilogram ove ribe moraćete da izdvojite čak 2.390 dinara. Naime, oni koji ne poste ili jednostavno ne preferiraju ribu, za 1.150 dinara mogu kupiti kilo junetine u mesari, koliko se kreće tipična cena.

Kako kaže ribar Miša (60), cena ribe porasla je zbog Velikog božićnog posta koji počinje u nedelju i traje sve do Badnjeg dana, 24. decembra:

"Na žalost, poskupljenje se nekako nametne u periodu posta. Kukaju građani, posebno naši stalni kupci. Ali šta da radimo, nije do nas. Poskupelo je i gorivo, ne samo hrana", kaže sagovornik. Iako kupci koji su ulazili u ribarnicu kažu da je riba mnogo skupa i da je luksuz jesti je svaki drugi dan, ipak je kupuju, a najpopularnija je skuša, čija cena iznosi 590 dinara.

"Neko posti ceo post, ali ne jede ribu svaki dan. Pa ne jedemo ni meso non-stop. Ali dva puta nedeljno je sasvim normalno konzumirati ovu namirnicu. Pored skuše, kupuju se i šaran, girice, pastrmku, ali i kozice (vrsta morskih račića), hobotnice, lignje, dagnje… Pored sveže ribe, u ponudi je i smrznuta riba, ali i pržena", kaže prodavac.

Mada ne posti, Milica Ilić bar dva puta nedeljno kupuje ribu, kako kaže, iz zdravstvenih razloga:

"Često kupujem ribu, jeste poskupela, ali ko voli da je jede, kupiće je i neće se žaliti. Pa pobogu, riba je jedna od najzdravijih namirnica, znate li koliko sadrži omega-3 masnih kiselina? Kad bi to znali svi građani naše zemlje, svi bi jeli ribu, a ne samo masne ćevape i pljeskavice."

Za razliku od nje, Snežana Mitić jede ribu samo za porodičnu slavu Sveti Nikola.

"Tako sam nasledila od porodice, pa je ne konzumiram često. Volim da je jedem, kao i druge morske plodove, ali samo kada mi se ukaže prilika. Ipak je skupa, mala mi je penzija, ne mogu to da priuštim sebi", ističe Snežana.

RIBA ZA BURŽUJE

Sava Šumar uverava da su bakalar, orada i losos vrste ribe koje jedu buržuji, s obzirom na to da im je cena preko 1.500 dinara.

"Hvala bogu, moju porodicu čini šest članova. Kada bih stalno kupovao lososa ili tunu, ja treći dan ne bih imao hleba da jedem. Tako da sam zadovoljan šaranom, pastrmkom, čak i girice volimo da jedemo. Kad žena isprži i preko stavi krompir, ništa lepše nema. Ali pošto je sad sve poskupelo, videćemo, bogami, da li ćemo je i dalje jesti. Jeftinija je sardina", zaključuje on.

(MONDO/Objektiv)