• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKE DOMAĆICE U ŠOKU! TRPEZA ZA PRAZNIKE SKUPLJA DO 30 ODSTO: Cene divljaju, post će vas papreno koštati!

Autor Jelena Bojić Obradović

Da će Božićni post i praznične trpeze biti znatno skuplje slažu se sve domaćice.

 Trpeza za praznike skuplja do 30 odsto Izvor: Shutterstock

Božićni post, jedan od četiri godišnja posta, počinje 28. novembra i zavrava se na Božić, 7. januara 2022. godine. Tih 40 dana vernici koriste za pročišćenje duše i tela.

U toku ovog posta ne jedu se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste "na vodi". Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu i petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi". Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".

Možda će vas zanimati

Da će Božićni post i praznične trpeze biti znatno skuplje slažu se i domaćice u Subotici.

"Poskupelo je sve, ulje je oko 200 dinara, pa čak i više, a bilo je oko 100. Skuplji je i kupus, glavica kiselog je 150 dinara, a slatki je 85. Ako ne duplo, sigurno nam ove godine za posnu i mrsnu trpezu treba najmanje 50 odsto više novca. Ne mogu samo da računam posno, jer treba posle ribe meso i druga jela spremiti. Šokirana sam što je junetina na akciji 930 dinara, mada je na pijacii malo jeftinija", kaže Tanja M. iz Subotice.

U novembru prošle godine krompir je bio 60 dinara, dok cena sada ide do 80. Zelena salata bila je 60 sad je 70 dinara. Krastavac je bio 150, ove godine je 160 do 200 dinara.Paradajz je sa 150 dignut na 200 dinara.

"Nije ipak baš sve poskupelo. Šaran je na pijaci jeftiniji u odnosu na prošlu godinu za oko 50 dinara i sada je 400-420 dinara. Smuš je 880 do 1.000 dinara. a pastrmka 560-600 dinara. Skuša je poskupela sa 380 na 420 dinara" zaključuje ova Subotičanka.

Jelovnik Božićnog posta koštaće skuplje nego ranije i u Užicu, jer su i cene namirnica drastično otišle na gore.

Krompir koji je prošle godine u ovo vreme koštao 30 dinara, sada je 80, odnosno 60 ako se kupuje "na džak". Kupus je sa prošlogodišnjih 25-30 otišao na 70 dinara.

Veće su cene i ribe, užički trgovci kažu za 30-tak odsto. Šaran je 450-470 dinara, a pastrmka od 510-530. Poskupljenje vrsta iz naših ribnjaka uslovio je nizak vodostaj usled suše zbog čega je dolazilo do problema u uzoju, a uporedo poskupela je i hrana za ribu.

Što se tiče uvoznih ribljih vrsta koje se kod nas najviše koriste u ishrani i one su poskupele zbog više cene transporta. Ta kilogram somovine koja se uvozi iz Vijetnama potrebno je 420, a za istu količinu osliča koji se doprema iz Argentine 500 dinara. Kilogram sitnijeg oslića u Užicu košta 370 dinara.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image