• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBJAVLJENA TABELA POPUSTA REGISTRACIJE OD 1. JANUARA! Ova grupa plaća 65 odsto manje, a nekima ostaje isto kao i do sada

Autor Jelena Bojić Obradović

Evo na koja vozila se tačno odnosi pojetinjenje poreza po novom zakonu koji je donet na predlog Ministarstva finansija.

 kola na parkingu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nove skale za oporezivanje motornih vozila prilikom registracije su usvojene, pa će se porez obračunavati po godištu, a ne po kubikaži. Ova odluka je obradovalo vozače, pre svega one koji voze starije automobile. Međutim, pojeftinjenje se odnosi samo na vozila starosti od pet do 20 godina, sa zapreminom motora preko 2.000 kubika.

Podatak da je prosečna starost vozila u Srbiji oko 17 godina govori o tome u kojoj meri će nove skale za oporezivanje motornih vozila prilikom registracije, koje su donesene na predlog Ministarstva finansija, značiti vozačima.

Možda će vas zanimati

Slavica Savičić iz Ministarstva finansija je objasnila da će, prema nekim analizama, nove skale važiti za oko 60.000 vozila.

Kako je navela, jeftiniji porez će se prilikom registracije plaćati za vozila starosti od pet do 20 godina, koja imaju radnu zapreminu motora više od 2.000 kubika. Dodala je da će svi u ovoj grupi će imati korist.

"Duže vreme imate neku nesrazmeru, oni su u nekoj težoj poziciji, tako da ovim izmenama svi koji su u ovoj grupi mislim da će biti zadovoljni. Ali najveći iznos propisanog poreza plaćaju vozila preko 3.000 kubika. Suštinski, kada primenite ove procente, čini mi se da će oni imati najveći benefit od ovih izmenama", istakla je Slavica Savičić.

Koliko će biti umanjenje poreza

Kako objašnjava, do sada se porez plaćao prema kubikaži i starosti, a da se ovom korekcijom dolazi do manjih nameta, jer se porez umanjuje za određeni procenat. Stoga će umesto umanjenja od 40 odsto, koliko je bilo do sada, oni koji imaju automobil star od 10 do 20 godina imati popust od 65 odsto.

Svi oni koji su vozili automobil starosti od osam do 10 godina imaće 40 odsto umesto 25 odsto umanjenja, koliko je bilo do sada. Za vozila stara od pet do osam godina predviđen je popust od 25 odsto umesto dosadašnjih 15 odsto.

Važna je i informacija da za vozila stara više od 20 godina umanjenje nije menjano, te će ono i dalje biti 80 odsto.

Regiistracija, porez na vozila
Izvor: Printscreen/RTS

Savičić ističe da se ovde išlo na varijantu da vozila starija od 20 godina ostanu na istom nivo i da nemamo nikakvo umanjenje, imajući u vidu i ekološke razloge.

"S druge strane, ovde se vodilo računa i o bezbednosti na putevima. Pokušali smo i te aspekte da sagledamo, da damo umanjenje ljudima koji su do sad imali velike obaveze po tom osnovu, a da se s druge strane vodi računa i o ekologiji i o bezbednosti", ističe predstavnica Ministarstva finansija.

Kako dodaje, zbog toga se i ne očekuje veći uvoz starijih automobila iz inostranstva.

Od poreza oslobođena hibridna vozila

Slavica Savičić ističe da se sa radom na ovom problemu krenulo još 2019. godine, a da su u prethodnom periodu od ove vrste poreza potpuno oslobođena hibridna i električna vozila.

Kako poručuje, Ministarstvo je uvek spremno da razmotri sve inicijative koje se odnose na poreze, te da će i u ovoj oblasti nastaviti da se razmatraju različite opcije, kako bi se pronašla prava mera da svi budu zadovoljni.

Ovaj Zakon je usvojen u Skupštini Srbije u petak, a njegova primena počinje od 1. januara 2022. godine.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo:

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nervozni poštar

Ako se cenovnik menja, pa se porez obračunava samo na godine starosti zašto se odnosi samo za vozila preko 2000 kubika!? Jel vozila ispod 2000 kubika više neće da plaćaju porez na upotrebu!? Ili je ovo samo obmana dugačkog teksta da i zaboravimo šta smo čitali na početku!? A ovi procenti popusta od neke pune cene će da važe za preko 2000 kubika, a za nas pavijane što vozimo socijalu neće da važi? Onda smo mi diskriminisani da plaćamo više?!

NenadCacak

Smanjr cenu registracije, povecaju cenu benzina pa sr sve u svemu svodi na isto

tole

Jedino sto sad odgovara je da kupim lepo u Nemackoj BMW cupe 335i E92 i da uzivam kad dođem na odmor... znam sad sigurno kad ga izgustiram da ce da se nađe neko ko ce da kupi to

special image