• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski kredit za beogradski metro (VIDEO)

Za poslove izrade projekta beogradskog metroa trebalo bi da se iz predviđenog ruskog kredita Srbiji izdvoji 30 miliona dolara.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević i ministar u Vladi Grada Moskve Mihail Mihailovič Višegorodcev izjavili su da su moskovske firme veoma zainteresovane za infrastrukturne projekte u Srbiji, pre svega za izgradnju metroa u Beogradu.

Višegorodcev je, posle potpisivanja Protokola o 4. zasedanju mešovite ekspertske grupe za trgovinsko ekonomsku saradnju Srbije i Moskve, rekao da je o tome razgovarano u Ministarstvu infrastrukture.

Reč je o trasi dugoj 14 kilometara, na kojoj će prvo biti puštena u rad deonica od sedam kilometara.

Za poslove izrade projekta beogradskog metroa trebalo bi da se iz predviđenog ruskog kredita Srbiji izdvoji 30 miliona dolara, što predstavlja dva do četiri odsto ukupne vrednosti metroa, a Ministartsvo infrastrukture trebalo je juče da uputi zahtev ruskom Ministarstvu finansija.

Višegorodcev je dodao da će ruske firme učestvovati i na tenderu Grada Beograda za nabavku trolejbusa, a spremne su da isporuče modernizovane niskopodne verzije vozila kakva se već nalaze na ulicama Beograda.

On je dodao da je, s druge strane, tržište Moskve izuzetno zainteresovano za poljoprivredno prehrambene proizvode iz Srbije, jer Moskovljani dnevno potroše 40.000 tona hrane, pa je sa Ministarstvom trgovine dogovoreno da objedini ponudu srpskih proizvođača.



Višegorodcev je najavio da će moskovske kompanije i iduće godine predstaviti svoju ponudu u Srbiji.

Milosavljević je ukazao da su nastavljeni razgovori o izgradnji srpskog tržnog centra u Moskvi i moskovskog u Beogradu, ali je umesto dosadašnjeg predloga o zameni zemljišta, odlučeno da se zemljište ipak kupi i dodao da će narednih dana obaviti razgovore sa srpskim konzorcijumom izvoznika.

On je ukazao da je posebno značajno što će Agrobanka i Moskovska banka finansirati poslove između Srbije i Moskve i napomenuo da je prethodnih dana moskovski trgovinski lanac "Magnolija" predstavio mogućnosti koje nudi.

Ministar je ukazao da je prošlogodišnji obim razmene Srbije i Moskve iznosio 800 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije bio 200 miliona, uglavnom voća, povrća, slatkiša i mesnih prerađevina, a sada se pregovara i sa trgovinskom lancima "Tander", "7. kontinent" i "Metro".

Na sastanku ekspertske grupe obostano je ocenjeno da je sada prilika da se ekonomski odnosi podignu na viši nivo i dogovoreno da se informacije češće razmenjuju i vrši korekcija odluka iz protokola.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image