• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIZNIS U SRPSKOM SELU - GAJE EGZOTIČNU VOĆKU! Dva puta ZDRAVIJA i lakša za branje od jabuke, KINEZI hrle da je kupe!

Autor Uroš Matejić

Kako je japanska jabuka završila selu Ečka i ko je najviše kupuje

 Japanska jabuka niče u selu Ečka Izvor: RTS/ printscreen

Japanska jabukakaki ili persimom, pravi je eliksir zdravlja. U dalekom Japanu uživa status nacionalnog voća. Ova voćka ima veliku hranljivost i lekovitost, a iz godine u godinu postaje sve popularnija i u našim krajevima. Brojne su zdravstvene dobrobiti koje vam može pružiti japanska jabuka kao lek.

U bašti koja se prostire na sedam ari u selu Ečka Luka Mijajev podigao je voćnjak, a čuvene egzotične sadnice u njemu pre podsećaju na neko ukrasno bilje. Reč je o japanskoj jabuci poznatijoj kao kaki, u prevodu hrana bogova i potiče iz Kine.

Možda će vas zanimati

"Što se tiče broja jabuka to je negde oko 250 stabala. Sve zavisi od starosti jabuka koliki će biti prinos. Računam da najstarije jabuke mogu da imaju prinos od 30 do 35 kilograma, mlade od 10 do 15 kilograma, tako da očekujem rod četiri i po možda pet pa čak i šest tona", objašnjava Mijajev.

Prema njegovim rečima, što se tiče kupaca, ranije su to bili Beograđani, a sada je interesantno da su Kinezi, koji su došli ovde, prepoznali njihovo voće i oni su najveći kupci.

Mile Nikolić iz Ečka kaže da bere i domaće jabuke, ali su ove daleko ukusnije i kvalitetnije. "Lakše se beru i zanimljive su za ovo naše podneblje", poručuje Novaković.

Postoji više od dvestotine različitih vrsta. Kaki je u devetnaestom veku dospeo u Evropu gde uspeva u području blage sredozemne klime.

"Japanska jabuka je vrlo interesantna voćna vrsta kako po izgledu svojih plodova tako i po načinu njenog konzumiranja. Bere se posle prvih mrazeva, a konzumira kada omekšaju na sobnoj temperature i postanu prijatne za jelo. Dosta je slična mušmuli, njeno gajenje je ograničeno niskim temperaturama koja može da strada na minus petnaest stepeni", objašnjava Milinko Sinđić iz PSS Zrenjanin.

Nutricionisti ističu da japanska jabuka ima dva puta više voćnih vlakana i neophodnih mikroelemenata od obične jabuke. Bogata je antioksidantima i vitaminima. U narodnoj medicini koristi se za ublažavanje želudačnih tegoba. Obiluje C vitaminom koji je naročito bitan tokom jeseni i zime, kada haraju opasni virusi.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image