Visok nivo holesterola povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. U odnosu na težnu i učestalost problema, lekar će po potrebi prepisati tablete, ali nivo ovih masnoća svakako će se smanjiti promenom ishrane i načina života.
Dijetetičar i nutricinista Rob Hobson naveo je jednu zdravu namirnicu, koja ne samo da smanjuje nivo holesterola u krvi, već imaju i druga korisna svojstva. Reč je o kruški. Hobson je objasnio da kruška sadrži veliku količinu rastvorljivih vlakana poznatih kao pektin.
"Ova vlakna se u crevima pretvaraju u supstancu nalik gelu, a zatim se vezuju za holesterol i izlučuju se iz tela", rekao je Hobson.
Nutricionista je istakao i da su naučnici sproveli veliki broj studija o pektinu koje su dokazale njegovu sposobnost da snižava nivo holesterola. Ova supstanca se ne nalazi samo u kruškama, već i u drugom voću, kao što su jabuke i citrusi.
Osim toga, kruške su bogate antioksidansima koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala. U studiji objavljenoj u "Current Developments in Nutrition", naučnici su objasnili i da ovo voće može da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
MONDO
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
Uhapšeno 11 osoba zbog pada nadstrešnice na Železničkoj stanici: Preti im do 12 godina zatvora
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!
Mondo ukrštenica za 21. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
"Ako nas ne motiviše Zvezda, ne znam ko će": Žocova poslednja poruka pred derbi!