• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP GRAĐANA U SRBIJI: Drastično poskupeli novogodišnji ukrasi - jelke i do 23.000 DINARA!

Autor Tamara Jovanović

Mnogi su krenuli u kupovinu poklona i novogodišnjih ukrasa pred praznike. Ipak, u odnosu na prethodne godine, cene u kineskim radnjama su drastično skočile.

 Poskupeli novogodišnji ukrasi u kineskim radnjama Izvor: Printscreen/RTS

Tako veštačke jelke u kineskim radnjama koštaju i do 23.000 dinara, figura Deda Mraza 11.000, novogodišnji ukrasi i do 2.000 dinara, a obična ukrasna sveća košta čak 400 dinara.

Kupci navode da su veoma iznenađeni i da je sve skuplje nego prethodnih godina. S druge strane trgovci imaju svoje razloge i kažu da je nekada  u Srbiju stizalo četiri - pet hiljada kontejnera kineske robe, a danas ne više od 500.

Možda će vas zanimati

"Transport je veoma poskupeo, od tr i- četiri hiljade dolara, sada je preko 10.000 evra. Znači od 12 do 15 hiljada evra je transport za jedan kontejner", otkriva Šen Hong, predsednik Udruženja vlasnika lokala.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić navodi da se sve ređe primećuju razlike u cenama u kineskim i ostalim radnjama. Na visoke cene, prema njegovim rečima, uticala je pre svega pandemija, ali i cene energenata, što je dovelo do skupljeg transporta robe. Kako kaže, to će sve dovesti i do neminovnog zatvaranja velikog broja kineskih radnji.

Može se primetiti da kineske radnje više nisu jeftinije od ostalih, tako set od 12 ukrasa za novogodišnju jelku može da se kupi za 269 dinara, dok gotovo identičan u nekoj drugoj prodavnici košta oko 300 dinara. Kada su u pitanju sveće, ona najjednostavnija, dekorativna je samo 50 dinara jeftinija u kineskoj radnji. I za ovo trgovci imaju objašnjenje.

"Konkurencija je velika, a kupaca sve manje. Ne plaćaju svi carinu, Evropska unija ne plaća carinu, turska roba ne plaća carinu, ruska roba ne plaća carinu, imate ugovor o slobodnoj trgovini sa svima, a nemate sa Kinom", navodi Šen Hong.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pacov

Odes u sumu odseces za dzabe.

Loli

Sumnjivo mi je da u Srbiju stiže nova godina....

Obrnuto

Meni stvarno nije jasno zašto ljudi kupuju jelke i ukrase zimi a montažne bazene leti. Pa brate kupujes obrnuto kad nema potražnje za tim proizvodima i prodjes jeftinije.

special image