• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRETI NAM OGROMNA NESTAŠICA! Na udaru i osnovne stvari za život - pred praznike još veća kriza

Autor Tamara Jovanović

Već neko vreme vlada nestašica čipova na globalnom nivou. Mnogi brinu da ćemo zbog toga pojedine stvari nabavljati teže, ali i skuplje.

 Globalna nestašica čipova zbog korone Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U pitanju su čipovi koji su sastavni deo mnogih "stvarčica" bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevni život. Ti poluprovodnici se nalaze u sve većem broju proizvoda, od automobila i električnih bicikala do veš-mašina, četkica za zube, pojedinih igračaka, a pandemija korone je dovela do ogromne nestašice i velike potražnje.

Alan Pristli, analitičar u istraživačkoj agencijii Gartner, navodi da će nestašica čipova sigurno uticati i na Božić.

Možda će vas zanimati

"Neke stvari nam možda neće biti tako lako dostupne. Navikli smo da kupovinom preko Amazona, porudžbina stigne za jedan dan. Sada ćemo ponekad morati da čekamo i do tri nedelje. Problem je što veliki broj proizvoda sadrži čipove i to ne samo jedan. Novi pametni telefoni koriste mnogo čipova i upravo tih čipova nedostaje", objasnio je Pristli.

I BOŽIĆNI POKLONI NA UDARU

Mnogi upravo tokom novogodišnjih praznika kupuju poklone u vidu računara, pametnih telefona i konzola, koji obiluju poluprovodnicima, što može biti problem.

"Ako kojim slučajem uspete da ih nabavite, platićete skuplje. Verujem da će problemi sa snabdevanjem, ne samo poluprovodnika, izazvati mnogo poteškoća ove praznične sezone. Ako već niste nabavili ono što želite da stavite pod jelku, možda uopšte nećete imati sreće. Čak ni Deda Mraz neće biti u stanju to da isporuči", rekao je O'Donel, direktor jedne analitičke firme

MNOGI PREPRODAJU PO VIŠIM CENAMA

Kako navode stručnjaci, mnogi na veliko kupuju proizvode visoke potražnje kako bi onda mogli da ih prodaju po znatno višim cenama. Kupcima se zbog toga savetuje da kupuju željenu elektroniku koja je na zalihama i dostupna odmah.

Potrošači koji mogu da budu fleksibilni s određenim kupovinama takođe mogu da imaju i više sreće. Računari, na primer, dolaze u mnogo različitih konfiguracija, a centralna procesorska jedinica (CPU) često je promenjiva, te bi svakako predlaže da razmislite i o alternativama, kada su željeni proizvodi u pitanju.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 33

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Charon I

Ako ćemo realno, ovo je stara vest. Nestašica čipova u svim industrijama se dešava više od godinu dana. Npr, zato BMW tera kupce naručenih automobila da potpišu ugovor da će svoj novi auto dobiti bez touchscreen opcije na mediji, cene grafičkih kartica se utrostručile... Pa sad, ovo nije lako objasniti... Evropski naručioci su smanjili porudžbine za mikroprocesorima iz Kine zbog politike pod izgovorom Korona virusa. Proizvođači iz Kine su prosto napravili ugovore sa drugim potražiocima njihove tehnologije i popunili svoje kapacitete. Tako da je birokratska EU i Ameri... Pa, prosto rečeno, popušili... Zato sada običan narod plaća cenu tih birokrata.

T.T

@Charon I Kada ti bot nešto objasni, onda je to objašnjeno

Zig-Zag

@Charon I Ha...ha...ha...ha...ha...ha

special image