• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREZ - NOVA PREVARA NA INTERNETU! Mnogi kupuju na ovaj način, a zbog nepažnje možete ostati bez novca

Autor Tamara Jovanović

Uslužna kupovina odeće postaje sve unosniji i popularniji posao.

 Prevara prilikom kupovine preko posrednika Izvor: Printscreen/RTS

Ipak, sa druge strane, ako te osobe ili firme koje kupuju robu u šoping molovima za potrošače i dostavljaju im na kućnu adresu, nisu registrovane za obavljanje ove delatnosti, one krše zakon.

Mnogi profili na mrežama su upravo takvi, bez naziva firme, adrese sedišta i osnovnih podataka. Pandemija korone je dovela do povećanja broja korisnika ove usluge jer se uštedi na vremenu, a za one koji žive van Beograda, ovaj način kupovine predstavlja posebnu pogodnost.

Možda će vas zanimati

Osobe koje se bave uslužnom kupovinom u beogradskim tržnim centrima, naplaćuju proviziju, uglavnom, 300 dinara po naručenom artiklu. Sama usluga funkcioniše tako što objavljuju slike obuće i odeće uz cenu i veličine i oglašavaju kada je na popustu. Nakon naručivanja robu šalju post-ekspresom, a kupac plaća pouzećem.

Međutim, pojedini prodavci zahtevaju da im se roba plati unapred. U tom slučaju kupci treba da budu veoma  oprezni, jer bi mogli da ostanu i bez novca i bez robe.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) objašnjavaju da nema ničeg spornog u pružanju takve vrste usluga ukoliko je firma registrovana za obavljanje te delatnosti, a u suprotnom je to nelegalno.

"Ukoliko se ipak odlučite da kupujete preko posrednika, treba da tražite da vam se dostavi fiskalni račun, jer je to dokaz o kupovini na osnovu koga će moći da traže zaštitu svojih prava ako dođe do nekih problema, ili želite da je reklamirate zbog nekih nedostatak", objašnjava Marko Dragić iz NOPS-a dodajući da prema Zakonu o elektronskoj trgovini, trgovci i pružaoci usluga putem interneta obavezni su da na vidnom i dostupnom mestu detaljne podatke o firmi, kao i o proizbodu, njegovoj ceni i troškovima dostave.

(MONDO/Novosti)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

NOPS je beskorisna organizacija, trebaje ukinuti. Nikad se nije oglasila po pitanju krsenja prava, samo se javljaju kad je drzava ostecena, a predstavljaju se kao neka ogranizacija potrosaca

special image