• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić video nove "fijate", čuva tajnu (VIDEO)

"To su dva izuzetno dobra modela i predstavljaju tržišno iznenađenje od kojeg zavisi uspeh u proizvodnji kragujevačke Zastave."

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je danas u Kragujevcu da je u Torinu video dva potpuno nova modela automobila koje će "Fijat" proizvoditi u pogonima kragujevačke "Zastave" koji će biti tržišno iznenađenje.

Tadić nije želeo da otkriva o kakvim je modelima reč jer, kaže, da se tako dogovorio sa predsednikom Grupe Fijat Serđom Markioneom.

Prema njegovim rečima, to su dva izuzetno dobra modela i predstavljaju "tržišno iznenađenje" od kojeg, prema njegovim rečima, zavisi uspeh u proizvodnji kragujevačke "Zastave".



Predsednik je novinarima, nakon obilaska modernizovanih pogona "Zastave", rekao da ulaganje Fijata u srpsku automobilsku industriju da bude okosnica srpske industrije ne samo u Kragujevcu već širom Srbije.

To će, kako je rekao, otvoriti na desetine hiljada novih radnih mesta u Srbiji.

Govoreći o aneksu ugovora koji će u sredu biti potpisan u Beogradu između države Srbije Fijata, Tadić je rekao da je za srpsku privredu u ovom trenutku izuzetno značajno to što će joj biti uplaćeno 100 miliona.

On je dodao da potpisivanje aneksa ugovora dolazi samo nekoliko dana od odrmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma koji definiše, kako je rekao, naše trgovinske odnose sa zemljama EU.

"To je veliki uspeh i zbog toga očekujem i dodatne investicije u narednom periodu", naveo je Tadić.



Prema njegovim rečima, ovo bi simboličko moglo da znači kraj ekonomske krize ili makar da je ona na izmaku.

"Niko ne može da kaže da će biti lako i jednostavno. Biće teškoća i sledeće godine", rekao je predsednik napomenuvši da je o tom problemu razgovarao sa više državnika i predsednika velikih kompanija u svetu.

Stvarni, puni izlazak iz krize, uz ozbiljniji rast privrede, može se očekivati 2011. godine, najavio je on.

Tadić je podsetio da su sve zemlje u recesiji, a da je Srbija mnogo manje od većine evropskih zemalja.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da će aneks ugovora sa Fijatom biti potpisan u sredu, 23. decembra, u Beogradu, a za jesen 2011. godine najavio je početak proizvodnje jednog od dva potpuno nova modela automobila koje fabrika iz Torina planira da proizvodi u Kragujevcu.

"Serija dobrih vesti koje smo imali u ovom mesecu završava se, rekao bih najvažnijom za našu industriju - FIAT će do kraja godine uplatiti 100 miliona evra i ta investiicija, koja iznosi ukupno 700 miliona evra, obezbediće kragujevačkoj 'Zastavi' da zajedno sa FIAT-om izbaci dva nova modela", rekao je Dinkić, koji je danas u pratnji predsednika Srbije Borisa Tadića obišao pogone kragujevačke fabrike automobila.



Ocenjujući "da investicija FIAT-a i simbolično označava kraj ekonomske krize u Srbiji", ministar Dinkić je rekao "da je FIAT odložio svoju investiciju zbog svetske ekonomske krize, koja je prvobitno planirana da bude uplaćena ranije, ali sada su se stekli uslovi i počinje investiranje u 'Zastavu'".

"To znači i da za Srbiju prolazi ekonomska kriza, a i ja sam potpun ubeđen u to, kao što je rekao i predsednik Tadić, ova fabrika biće najveći izvoznik u Srbiji. Kada se dostigne puni kapacitet 200.000 automobila godišnje, to znači i vrednost izvoza od dve milijarde evra godišnje", rekao je Dinkić i naglasio "da je to jedna trećina ukupnog ovogodišnjeg srpskog izvoza" .

Naglašavajući da će i Srbija, kao i Slovačka, raditi na tome da joj automobilska industrija u narednom periodu bude okosnica povećanja izvoza, ministar Dinkić je istakao i da će u narednih šest meseci biti infrastrukturno uređeno Korman polje u Kragujevcu, kako bi bilo stavljeno u funkciju dobavljača delova za automobile.

"Dakle, ne samo da FIAT investira u Srbiju, već će dobavljači delova te italijanske kompanije krenuti da grade fabrike na Korman polju i ovde ćemo imati zaista centar automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi", rekao je Dinkić.

"To je najbolja vest, koju su građani Srbije mogli da dobiju za kraj ove godine, pored svega pozitivnog što se dešavalo u ovom mesecu", zaključio je ministar Dinkić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image