• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO IMA OVAKAV PLAC, PRODAĆE GA ZA SUMANUT NOVAC! Zbog jedne stvari kupci NE PITAJU koliko košta, izdvojiće i MILION evra

Autor Aleksandra Vasić

Placevi zemljišta na kojima se nalaze izvori vode su postali novi hit. U zavisnosti od površine i lokacije, cena ide i do milion evra!

 Prodaja zemljišta sa izvorom vode Izvor: Mondo/ Goran Sivački

U oglasima za nekretnine u Srbiji sve češće se može videti ponuda za kupovinu zemljišta sa izvorom pijaće, mineralne ili termalne vode. Na zemljištu u privatnom vlasništvu od Banata do Pirota nalaze se izvori koji podižu cenu parcele, imaju sve više kupaca i zainteresovanih strana.  Prema našem zakonu, izvori vode ne mogu se eksploatisati bez vodne dozvole i svi izvori se nalaze u vlasništvu države, bilo da se radi o državnom ili privatnom imanju. Ipak, ovakve parcele nude se po visokim cenama, jedan ar košta prosečno 3.000 do 4.000 evra u zavisnosti od lokacije, dok hektari dostižu cene od pola miliona, pa do milion evra. 

GDE SE SVE NALAZE IZVORI?

U oglasima se nudi zemljište koje se nalazi u Vojvodi, na jugu Srbije, u Zapadnoj Srbiji. Gotovo da nema dela Srbije u kojem nema izvora pijaće ili termalne vode koji još uvek nije iskorišćen.

"Na prodaju je šumsko zemljište u selu kod Grdelice, na pristupačnom terenu, površine 195 ari. Takođe se prodaje  poljoprivredno zemljište koje ima 12 ari. U šumi postoji izvor hladne, bakterološki i hemijski ispravne vode. Cena po dogovoru", stoji u jednom od oglasa. 

HEKTAR I IZVOR MINERALNE VODE - SKORO POLA MILIONA EVRA

Osim toga, u okolini Valjeva, naročito u delu oko Povlena i Divčibara, nudi se zemljište sa izvorima mineralnih voda. Jedno od takvih nalazi se u selu Oglađenovac. 

“U pitanju je parcela na kojoj je moguće izgraditi objekte za aktivaciju banjskog turizma. Katastarska veličina parcele je 1.5 hektara. Posedujem svu prateću dokumentaciju o kvalitetu prirodne mineralne vode za piće. Cena po aru je 3.167 evra, dok je cena ukupnog zemljišta 475.000 evra”, navodi vlasnik ovog zemljišta. 

Izvor: Shutterstock/Maleo/lunamarina/ESstock/Dineshahir

MILION EVRA ZA TERMALNU VODU

Na prodaju su i zemljišta ne samo sa pitkom, već i sa geotermalnom vodom. U blizini magistralnog puta Temerin Bečej u južnom Banatu, prodaje se zemljište na kome se nalaze izvori termalne vode temperature oko 76 stepeni.

“To je potez kroz koji se provlači žila Morahalom banje. Zemljište je 25 kilometara udaljeno od Novog Sada i idealno je za više namena. To je idealna prilika za izgradnju velnes i spa centra, hotela, odmarališta i kompletnog kompleksa banje staklenika, plastenika ili radne hale, jer su utrošci energije minimalni. Cena je 1.500.000 evra ili 3.464 evra po aru”.

Osim toga, na 30 kilometara od Kopaonika, u blizini Jošaničke banje, prodaje se zemljište od 22 hektara, sa dva izvora pitke vode, po ceni od 1,1 milion evra. Na Zlatiboru, u blizini Zlatiborskih konaka, prodaje se 13 ari zemljišta za 5.000 eura po aru, sa prirodnim izvorima mineralne vode. 

ŠTA KAŽU KUPCI?

Jedan od onih koji je nedavno odlučio da kupi zemljište sa izvorom pijaće vode je Miloš Filipović, koji živi i radi u Beogradu.

“Čuo sam od kolega da se u okolini Povlena prodaje zemljište od pola hektara po ceni od samo 7.000 evra, kao i da se na placu nalazi izvor vode. Odlučio sam da kupim tu zemlju, koju je prodavao čovek koji nije imao naslednike i nudio je vrlo povoljno. Smatram da zbog izvora zemljište vredi mnogo više i da može da se proda po boljoj ceni. Ja nemam vremena da se bavim vodom, tražim dozvole i iskoristim izvor, ali već prodajem zemlju tako što je delim na are i imam dobru zaradu”, kaže za MONDO Miloš Filipović.

KAKO SE MOGU KORISTITI OVI IZVORI?

Ovakvi izvori mogu da se iskoriste za poljoprivredu i vodosnabdevanje, izgradnju naselja, turističkih atrakcija, skijališta, etno sela, banja i bazena, ali je za sve to potrebna zakonska dozvola.

"Izvori vode se nalaze u vlasništvu države bez obzira da li su otkriveni na privatnom ili državnom zemljištu. Izvorišta vode su prirodni resurs, ali se može dobiti pravo za istraživanje vodnog resursa. Kako bi se voda iskoristila i eksploatisala, potrebno je od nadležnih institucija dobiti vodnu dozvolu. Postupak traje od godinu do tri godine, nakon toga se rade elaborati o rezultatima istraživanja, rezervama vode i određivanju njenog kvaliteta i kvantiteta, a nakon toga se može krenuti dalje u eksploataciju", kaže Miloš Filipović, vlasnik zemljišta. 

PODZEMNE VODE VELIKI POTENCIJAL

Podsećamo, Srbija se nalazi među prvih 50 zemalja u svetu koje imaju zalihe pitke vode. Za dve godine istraživanja detektovano je više od 2.000 hidrogeoloških pojava, a veruje se da ih ima više od 6.000. To govori o velikim hidrogeološkim potencijalima podzemnih voda. Od više od 400 izvora, tek se trećina koristi za plasman na tržište, dok  gotovo 80 odsto flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike iz inostranstva.

Pročitajte još

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milutin

Sve je vlasništvu države dok se ne pojavi neki stranac spreman da da poveći mito. I to je kod nas država...

auuu

@Milutin Ne ***i ! Bela Palanka kod Nisa je prodavala zemljiste nesposobnih seljaka .Dosao pametnji selja pokrenuo sa iste te zemlje i razvija celo lokalno stanovnistvo.ali seljak koji je oborio onako glup vlast Kraljevine je doziveo ono sta i zasluzuje.Nemozes njivu da zadrzis ali imas zelju da vladas Beogradom ??? Sada se sve polako vraca kako treba i da bude.sirotinji nije mesto da vlada nad obrazovanim covek vec obrnuto.Francuzi su izgubili sve ratove nakom revolucije.Danas bi svet pricao francuski da se nije sirotinja mesala i jos gore danas je Francuska najslabija zapadna zemlja evrope.socijalisti pobili elitu mornarice koja je kasnije izgubila sve ratove protiv flora kraljevine engleske i ostalih imperija,Zapadani svet zasnovan na monarhije i kapitalizam koji traje vekovima je najjaci instrumenat politike .

Serbia forever

Jeftinije je kupiti celo banjako lečilište, koje nije renovirano ili je propalo, nego samo zemlju, gde ima izvor!?

special image