• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cilj privući deset investitora poput Fijata

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u utorak da je strategija Vlade da stvaranjem povoljnih uslova za poslovanje u Srbiju privuče još deset velikih investitora, poput italijanskog Fijata, a da ovogodišnji iznos stranih investicija bude oko tri milijarde dolara.

Dinkić u razgovoru sa novinarima nije želeo da precizira da li je već ugovoren ili najavljen dolazak nekih velikih kompanija, ali je naglasio da su automobilska i elektronska industrija privredne grane koje imaju velike šanse da privuku strane investitore.

Srbija, prema njegovim rečima, može imati korist i od očekivanog seljenja proizvodnje iz okolnih zemalja, pre svega iz radno intenzivnih grana.

"Vlada će nastaviti da daje podsticaje za velike investitore koji otvaraju nova radna mesta, kao i za zapošljavanje pripravnika, javne radove, kreditiranje privrede i kupovine domaće robe", potvrdio je Dinkić.

On je dodao da je privredni rast u Srbiji moguć već u prvom kvartalu iduće godine, pa bi plate budžetskih korisnika i penzije mogle da budu odmrznute u septembru, što bi podstaklo tražnju, a time i domaću proizvodnju.

Paket mera za podsticanje zapošljavanja i proizvodnje, kako je Dinkić najavio, Vlada treba da usvoji iduće nedelje.

Planirano je, prema njegovim rečima, da od februara počne primena izmenjenog programa za stimulisanje zapošljavanja pripravnika koji predviđa da poslodavci u privatnom sektoru tri meseca drže pripravnike na probnom radu koji bi za to vreme od države dobijali mesečnu naknadu od 10.000 dinara.

Ukoliko bi posle probnog rada pripravnici dobili radno mesto u prvoj godini bi imali zaradu od 18.000 do 20.000 dinara, koja bi se isplaćivala iz državne kase, a poslodavac bi plaćao samo porez na te plate. Obaveza poslodavca bi bila da pripravnike zadrži i naredne godine i da im u tom periodu isplaćuje zaradu, kao i da uplaćuju poreze i doprinose.

Ministar ekonomije najavio je i da će Fabrika traktora IMT sa Novog Beograda biti preseljena u Barič, na mesto nekadašnje hemijske industrije "Prva iskra", nagoveštavajući da bi u to beogradsko naselje mogla biti preseljena i fabrika IMR iz Rakovice.

Pošto nisu uspeli pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom iz Belorusije o zajedničkoj proizvodnji traktora, interes o zajedničkom ulasku u posao su pokazale dve firme iz Poljske i Turske, tako da postoji plan da se ta fabrika preseli u Barič, a lokacija na Novom Beogradu proda za stambenu izgradnju, objasnio je Dinkić.

Dinkić je rekao da se kanadskom bankom za osiguranje izvoza pregovara o kreditu od oko 130 miliona evra za izgradnju visoke peći i podizanje fabrike za proizvodnju sumporne kiseline.

Pošto su svi dosadašnji tenderi za privatizaciju RTB Bor bili neuspešni, namera države je bila da se toj kompaniji podigne vrednost i proda po mnogo većoj ceni na tenderu, objasnio je Dinkić.

Kompanija Prva petoletka iz Trstenika, koja je nekoliko puta neuspešno nuđena na prodaju, biće podata u delovima.

Dinkić je naveo da je do sada raskinuta petina ugovora o prodaji društvenih firmi.

Ubuduće će, kako je dodao, biti brži postupak stečaja i likvidacije firmi za koje nema zainteresovanih kupaca ili im je račun u blokadi.

Dinkić je rekao da očekuje da u 2010. godini zahvaljujući podsticajima bude zaposleno 16.000 pripravnika, šest hiljada više nego prošle godine.

Za aktivne mere zapošljvanja, kako je naveo, ove godine će iz budžeta biti izdvojeno 3,7 milijardi dinara, dok će za javne radove u manje razvijenim područjima biti obezbeđeno manje novca nego u 2009. godini.

U 2010. godini, istakao je Dinkić, iz budžeta je predviđeno 3,5 milijardi dinara za subvencionisanje kredita za privredu i kupovinu domaće robe u vrednosti oko 900 miliona evra, a 2,5 milijardi dinara za subvencije stambenih kredita.

On je objasnio da će biti veće subvencije na kamate za dinarske kredite privredi, kao i povećan iznos kredita za izvoznike.

Zahvaljujući podsticajima za kreditiranje privrede i kupovine domaće robe Srbija je, kako je naglasio Dinkić, imala manji privredni pad u 2009. godini nego druge zemlje.

Za brži ekonomski oporavak, kako je ocenio, potrebno je da se ubrza realizacija planiranih infrastrukturnih projekata, za koje je novac obezbeđen, kao i da se pojednostave procedure za poslovanje, pogotovo dobijanje građevinskih dozvola.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image