Kupovina montažnih kuća postala je sve popularnija naročito od početka pandemije koronavirusa, kada većina građana želi da pobegne od gradske gužve, pa je u poslednje vreme sve više zainteresovanih za mogućnost finansiranja ovakvih nekretnina.

Prvo što građane zanima je da li banka odobrava kredit za kupovinu montažne kuće i koliko sve to može da košta. 

Da bi banka odobrila kredit za izgradnju montažne kuće, prvo je potrebno da klijent poseduje plac na kojem će izgraditi nekretninu, uz naravno pribavljene sve neophodne dozvole za gradnju. Potrebno je da znate da zahtev za kredit mogu da podnesu klijenti koji su državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji. Uslov je i zaposlenje na neodređeno vreme, najčešće minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili status penzionera.

Ko želi kredit za montažnu kuću mora imati redovna primanja koja mogu biti maksimalno opterećena do 60 odsto sa ratama svih kredita, uključujući i ratu kredita za izgradnju montažne kuće, ali ovo pravilo se razlikuje od banke do banke.

Što se tiče hipoteke za dobijanje kredita, važno je da vrednost objekta na kom se ona uspostavlja bude dovoljna da "pokrije" vrednost kredita koji klijent banke želi da uzme. Praktično, u zavisnosti od iznosa i ročnosti kredita, hipoteka može biti uspostavljena i samo na zemljištu na kom se objekat gradi. Rok otplate kredita ide i do 30 godina, a kamata je trenutno oko 3 odsto u proseku.

10.000 evra za 40 kvadrata

Montažnu kuću za odmor od 40 kvadrata u proseku možete dobiti i za desetak hiljada evra. Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 250 evra po kvadratu do 500 evra i više,u zavisnosti od niza faktora. Dosta zavisi i od tipa gradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) košta između 190 i 250 evra po kvadratu.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača.

(MONDO/Blic)