• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Smirićemo devizno tržište

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će centralna banka "smiriti" devizno tržište minimalnim korišćenjem deviznih rezervi i da će tržište samo odlučiti na kom nivou će biti kurs. Ministar trgovine izjavio da kurs neće uticati na povećenje cena.

Jelašić smatra da bi povećanje tražnje na osnovu većeg obima dinara i manje ponude deviza značilo da devizno tržište slobodno funkcioniše - da u menjačnicama i bankama ima dovoljno deviza i dinara i da ne bude prevelikih dnevnih "iskakanja", koja su mnogo manja nego pre godinu dana.

U januaru prošle godine kurs je porastao sa 88 na 95 dinara za evro, što se ovoga puta sigurno neće dogoditi, a stabilnost je ako kurs poraste 0,2, 0,3 ili 0,4 odsto, a drugog dana se vrati, ocenio je on, ističući da za NBS ne postoje konkretne psihološke granice kursa.

Guverner je za B92 rekao da bi životni standard trebalo meriti prema kretanju stope inflacije, koja je za poslednjih osam meseci na nuli i da devizne rezerve nikad nisu same sebi cilj, jer da jesu, NBS ne bi za poslednjih mesec dana prodala više od 100 miliona evra.

On je precizirao da deviznih rezervi ima dovoljno - 10,5 milijardi evra - da NBS "ulazi na tržište" kada su velike oscilacije kursa i da će već danas to biti učinjeno da bi se "smirilo tržište".

Posle jednodnevnog oporavka, kurs dinara danas je ponovo oslabio prema evru 14 para, ili 0,14 odsto, i zabeležio najnižu vrednost od uvođenja evra, 2002. godine, jer je zvanični srednji kurs 97,4670 dinara za evro, objavila je centralna banka.

Jelašić je rekao da je osnovni cilj NBS postizanje i održavanje stabilnosti cena i da centralna banka ima dobru komunikaciju sa vladom.

Upitan o najavljenoj inicijativi Privredne komore Srbije da 21. januara zatraži od monetarne i izvršne vlasti da se "institucinalizuje priča o kursu dinara", Jelašić je odgovorio da se ne može izmeniti režim kursa, a da bude isti budžetski deficit, isti nivo plata i penzija...

On je najavio da će, verovatno u drugoj polovini februara, doći u Srbiju misija MMF-a i da će u razgovarima biti reči o sprovođenju strukturalnih i fiskalnih reformi, o makroekonomiji, zakonima o fiskalnoj odgovornosti i o penzionoj reformi.

Govoreći o relaksaciji Bečkog dogovora, on je naveo da su banke sa većinskim inostranim vlasništvom "povećale izloženost" prema Srbiji u poslednjih godinu dana za sedam odsto i unele, odnosno povećale kredite svojim klijentima za milijardu evra.

Zato je potrebno da oni, koji žele da smanje ta sredstva, da to i učine, objasnio je Jelašić, ističući da će 2010. godine biti završen Bečki sporazum, čiji su potpisnice 20, od 34 banke u Srbiji.



Milosavljević: Kurs ne utiče na cene

Ministar trgovine Srbije Slobodan Milosavljević ocenio je danas da slabljenje dinara prema evru neće uticati na povećanje cena u Srbiji.

"Promene kursa su u granicama od jedan do dva odsto i to je nešto što nije presudno da bi dovelo do lančanog povećanja cena", rekao je Milosavljević novinarima prilikom obilaska trgovinskog lanca "Metro keš end keri".

Kurs dinara je od početka 2010. bio u padu, osim u utorak, kada je njegov rast iznosio 0,10 odsto, a zvanični srednji kurs danas iznosi 97,4670 dinara za evro.

Ministar trgovine je kazao su cene već osam meseci stabilne i da je inflacija prošle godine bila oko sedam odsto, što je u okviru projektovane makroekonomske politike za 2009.

Milosavljević je kazao da očekuje da će cene biti stabilne i u 2010. godini.

"Optimista sam i verujem da će cene biti stabilne, a jedan od razloga za to jeste još uvek niska kupovna moć građana i vrlo jasna i odgovorna makroekonomska politika Vlade Srbije", rekao je Milosavljević.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image