• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje: Muškarci plaćeniji od žena

Petina zaposlenih navela je u anketi da se u preduzeću u kome radi dešava da muškarci zarađuju više od žena na istim poslovima, saopštio je Internet portal "Infostud"

Anketa, u kojoj je, krajem prethodne godine, učestvovalo 926 ispitanika pokazala je da čak 41 odsto ispitanih smatra da muškarci dobijaju više povlastica od žena za istu količinu uloženog rada i truda.

Kao osnovni razlog za takvu situaciju anketirani (u najvećem broju muškarci) naveli su da se žene ređe "bore za povišicu", odnosno da im je sigurnost posla važnija od visine zarade.

Anketirani su kao razlog za razliku u zaradama navodili i uverenje da su kod muškaraca "često izraženije one lične osobine i sposobnosti koje doprinose poslovnom napretku".

Infostud je naveo da je, u poređenju sa Češkom, Slovačkom i Mađarskom, u Srbiji razlika u zaradama muškaraca i žena, najmanja.

Muškarci u Srbiji zarađuju 8,5 odsto više od žena na istim pozicijama, dok u Češkoj ta razlika iznosi 16 odsto, u Slovačkoj 15, a u Mađarskoj 12.

Više od polovine, 53 odsto, ispitanih smatra da će razlika u zaradama za 10 godina biti znatno smanjena, ali da će i dalje postojati.

Svaki peti ispitanik misli da će razlika u potpunosti nestati, a svega pet odsto da će se ona preokrenuti u korist žena.

Preostali anketirani smatraju da se situacija neće promeniti ni za 10 godina, navedeno je u istraživanju Infostuda.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image