• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD ZLATNIH SLAVINA, DO VEČERNJEG SMOKING ODELA: Šta sve može da se nađe na buvljaku i koliko jeftInije ćete proći!

Autor Aleksandra Vasić

U otvorenI tržnI centar na Novom Beogradu mnogi dolaze da pronađu robu koja je jeftnija i koje nema na drugim mestima u gradu.

 Cene na Buvljaku u odnosu na prodavnice Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Aleksandra Vasić

Otvoreni tržni centar Buvljak na Novom Beogradu oduvek je važio za mesto na kome svi mogu da pronađu gotovo sve što im je potrebno - od kuhinjskog nameštaja, opreme za kupatila, sudova, alata, automobilske opreme pa sve do slatkiša, kućne hemije i garderobe. 

Iako je popularnost "Buvljaka" u poslednjih nekoliko godina opala i premeštanje tezgi na novu lokaciju se već godinama čeka, ovo mesto i dalje vrvi od kupaca. Ekipa MONDA posetila je ovo mesto kako bi otkrila kakva roba se prodaje, da li su cene niže nego u prodavnicama, koji luksuzni i skupi proizvodi se ovde prodaju i koju robu kupci najviše traže. 

LAMPE SA KRISTALIMA, POSTELJINA I SUDOPERE

Prema rečima trgovaca, na buvljaku se najbolje prodaju nameštaj za kupatilo, slavine, kablovi, lavaboi i sudopere. Smatraju da je potražnja za ovom robom povećana zbog sve većeg broja nekretnina i stanova koji se kupuju i grade u Beogradu. 

"Najjeftnija slavina za lavabo može da se pronađe za nešto manje od 2.000 dinara i nije naročito kvalitetna. Kupuju je oni koji opremaju više stanova istovremeno i gledaju da prođu što jeftinije. Imamo i luksuzne proizvode kao što je pozlaćena slavina, koja košta 25.500 dinara. Posrebrena je nešto jeftinija i košta 18.800. Ima kupaca koji dolaze na buvljak kako bi kupili takvu robu koja je generalno skupa, ali je jeftnija nego da ste istu  kupili u radnjama", kaže za MONDO prodavac sa buvljaka. 

To nam potvrđuje i prodavac lustera, lampi i sijalica koji kaže da se mnogi "hvataju za glavu" kada vide da su isti predmet papreno platili, a mogli su da ga nađu na Buvljaku za manje pare.

“Imamo kristalni luster koji stalno iskače na reklamama na Instagramu i Fejsbuku. Tamo piše da je na popustu 17.000 dinara, a kod mene je 6.000 dinara. Često mušterije ne veruju da je to ista roba, odu u drugu prodavnicu, pa se vrate kod mene i kupe po jeftinijoj ceni. Mnogi se hvataju za glavu i kažu da su platili duplo više u drugoj radnji. Imamo viseće lampe napravljene od kanapa, cirkona, kristala, koje koštaju duplo manje nego u tržnim centrima”, kaže prodavac i daje nam svoju vizitkartu.

Na Buvljaku se ne kupuje se samo roba koja je povoljna i namenjena onima koji ne planiraju da potroše mnogo novca, tvrdi prodavačica posteljine i zavesa. 

“Ovde može pazariti svakakva posteljina od najjeftinije do najskuplje. Imamo komplet koji košta 1.000 dinara, a imamo i onaj od 7.000 dinara koji u drugim radnjama košta 14.000 dinara. Na Buvljaku nema samo jeftnije robe, već i one ekstra kvaliteta”, kaže Milena Nedić. 

Osim toga, buvljak je pun specijalizovanih radnji u kojima možete da pronađete 50 različitih vrsta prekidača za svetlo, 40 vrsta daljinskih upravljača i 30 vrsta produžnih kablova i 20 vrsta ventilatora.

"Najjače baterije koje na kiosku platite 250 dinara kod nas koštaju 50 dinara. Modernije radnje opremljene su mobilnim telefonima koji koštaju od 70 do 1.000 evra, kao i maskicama za telefone od 500 do 3.000 dinara. Ima i onih koji prodaju robu koja se nigde gotovo više ne nalazi, kao što su muzički CD po cenama od 150 dinara, kasete i ploče. Ovde takođe možete da pronađete kovača gvožđa, sajdžiju i garderobu koju ne ne moguće pronaći na drugim mestima", kaže kupac Milenko Petrović. 

Postoje i stalni kupci koji dolaze u mesečne nabavke kućnih potrepština koje su na buvljaku mnogo povoljnije nego u supermarketima. 

"Pakovanje od 9 konzervi najkvalitetnije tunjevine iz Italije na buvljaku možete da kupite za 1.000 dinara, dok se konzerva plaća 130 dinara. Čokolade su od 90 do 100 dinara. Mnogi dolaze na buvljak kako bi kupili mesečne zalihe slatkiša, grickalica i kućne hemije, koja je ponekad i duplo jeftnija nego u radnjama u Beogradu", objašnjava kupac.

Komplet muško odelo na Buvljaku košta 9.900 i uključuje pantalone, sako i prsluk, kaže nam jedan od prodavaca pokazujući istovremeno i komplete kravata.

"Nama je svaki dan ‘crni petak’ i cene su sigurno jeftnije nego u tržnim centrima. Zimsku jaknu možete da nađete za 1.500 dinara, pa gde to ima? Pamučni donji veš košta 150 dinara, novopazarske farmerke 1.700 dinara. Pritom, kvalitet takođe ne zaostaje za robom iz butika. Roba je jeftnija nego na većini mesta, cenkanja uvek ima i cene se dodatno snižavaju ali kupci sve manje dolaze. Mladi sada hoće brend, markirano, pa nam dolaze uglavnom samo starije mušterije", kaže Milan Marković, prodavac garderobe. 

Atmosfera je uvek vesela, prodavci se međusobno druže, pozajmljuju i svakodnevno nešto dovikuju, ali – često im nije im lako da zarade novac.

"Promet na buvljaku drastično je opao u poslednjih nekoliko godina i sada je manji za 70 odsto, dok se broj prodavaca drastično smanjio. Kada nemamo mnogo posla, sednemo pa pijemo kafu ili igramo šah da nam prođe vreme. Sve više ljudi odustaje od prodaje jer kada plati tezgu 20.000 dinara plus obaveze i doprinose, ceo trošak je više od 40.000 dinara. Većina prodavaca ima i neki dodatni posao, kako bi mogao da preživi. Kada nam uvedu fiskalne kase ili nas premeste, pitanje je šta će biti sa Buvljakom i prodavcima", dodaje on. 

PREMEŠTANJE BUVLJKA

Da posetimo, zakupci tezgi sa novobeogradskog buvljaka čekaju preseljenje na novu lokaciju koja će se izgraditi u bloku između Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice na Bežaniji. Prema sadašnjim informacijama, to se očekuje 2023. godine.

Gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale, supermarkete, kafiće i uslužne delatnosti, najavili su gradski čelnici. 

Pročitajte još

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lux

Kristalni luster od 6000. Bas je kristalni. O kicerici i navodno pozlacenim slavinama da ne govorim.

special image