• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROBLEM KOJI SMO SVI PRIMETILI, CENA ISTA A PAKOVANJE MANJE! Kupci besni - prevara, gde je nestao ceo red čokolade?

Autor Uroš Matejić

Sve je počelo još 2009. kada je u Evropskoj uniji ukinuta obaveza standardne veličine pakovanja namirnica.

 Po istoj ceni kupujemo proizvode manje gramaže Izvor: YouTube/JackValeFilms

Isto pakovanje, ali količina nije. Kada odlučite da se počastite omiljenom čokoladom, pa umesto kockice pojedete celo pakovanje od 100 grama, neka vas ne grize savest jer odavno to nije 100 grama već je smanjeno na 80. Pored čokolade od 100 grama, smanjeno je i pakovanje one od 350. Pri kupovini deterdženta za sudove koji ste navikli da koristite, proverite da li po istoj ceni po kojoj ste ga plaćali umesto 500 mililitara sada dobijate 480 militara.

Kesica supe odavno nije za četiri tanjira, nego tri. Nisu svi još primetili da u flašama više nema litar svežeg mleka već 968 mililitara. Sve je počelo još 2009. kada je u Evropskoj uniji ukinuta obaveza standardne veličine pakovanja namirnica od, na primer, 100 grama, ili jednog litra. 

Od tada proizvođači slobodno mogu da određuju količinu koja će se nalaziti u ambalaži, a kupcima ostaje da gledaju, čitaju i proveravaju. Oni koji potrošače štite ipak kažu da zakon proizvođačima dozvoljava da menjaju pakovanja i da nisu dužni da o tome obaveste kupce.

"Ne postoji obmana potrošača u smislu odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Bitno je da ono što piše na ambalaži, da toliko proizvoda i ima u samoj ambalaži, dakle, ako piše 950 grama nečega da toliko grama i ima, ili ako piše 950 mililitara proizvoda, toliko ima unutra. Ako bi tu došlo do određenih odstupanja onda bi se moglo reći da je došlo do obmanjivanja potrošača", objasnio je Dejan Gavrilović iz "Efektive".

Izvor: RTS/Pritnscreen

Sećamo se čokolade od 100 grama. Ima je i sad, ali češće kupujemo pakovanja od 90, pa i 85 grama. U Zavodu za standardizaciju su nam rekli da veličina pakovanja nije predmet standardizacije. Proizvođači nisu dužni ni da o promeni veličine pakovanja obaveste kupce.

"Ne postoji njihova obaveza da sada, recimo, oni dele flajere na ulici, ili postavljaju bilborde ili reklamni prostor u medijima zakupljuju kako bi potrošače o tome obavestili, dakle u tom smislu njihova obaveza ne postoji, ali da na samom proizvodu obaveste o toj količini ,to jeste njihova obaveza", rekao je Gavrilović.

Zakon potrošača vidi kao razumno obazrivog.

"Zakon o zaštiti potrošača propisuje da je potrošač razumno obazriv, a razumno obazriv znači da on razumno očekuje da ako je navikao da kupuje u određenom pakovanju, na primer, rižu od kilogram, ili mleko od litre da će to i da dobije, a u ovom slučaju to ne dobija, a opet je u zabludi da je ta količina u pitanju jer cene se, nažalost, nisu smanjile nego su se u velikoj meri čak i povećale", kaže Vesna Perinčić iz Republičke unija potrošača.

Izvor: shutterstock/sorbis

Propis o prethodno upakovanim proizvodima i zakon o metrologiji donekle regulišu ovu oblast.

"Mi imamo propis, kao što je Zakon o prethodno upakovanim proizvodima, ili Zakon o metrologiji, koji propisuju i imaju odredbe koje određuju da proizvodi koji su prethodno upakovani i nalaze se na tržištu da moraju biti naznačeni na način da se razumno spreči da potrošači budu dovedeni u zabludu", rekla je pojašnjava Petričićeva.

(Mondo/RTS)

Možda će vas zanimati

Kada odlučite da se počastite omiljenom čokoladom, pa umesto kockice pojedete celo pakovanje od 100 grama, neka vas ne grize savest jer odavno to nije 100 grama već je smanjeno na 80. Pored čokolade od 100 grama, smanjeno je i pakovanje one od 350.

Pri kupovini deterdženta za sudove koji ste navikli da koristite, proverite da li po istoj ceni po kojoj ste ga plaćali umesto 500 mililitara sada dobijate 480 militara.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mi

Cokolada mi je nebitna 50 ili 100 grama, samo da je 90% + kakao delova.

Kolja

Jogurt isto, i mleko od Imleka

Jelena

Necu pisati ime radnje ali najlepsa i najukusnija cokolada i mirise na cokoladu je UTZ tako se zove firma koja je pravi cena je 80 do 100 din. Bela cokolada sa lesnicima je napravljena od kakao butera i ukus je isti godinama. Ista je i ovde u Srbiji i ona iz Austrije . Zato sto drze kvalitet i postuju nas ja samo njihove cokolade jedem.

special image