• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI DETALJI O DOBIJANJU 20.000 €, IMA 3 VELIKA OGRANIČENJA! Pomoć nije samo za parove i NEMA starosnog limita

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Ministar finansija Siniša Mali otkrio je nove detalje o pomoći od države u iznosu od 20.000 evra za kupovinu ili izgranju stambenog prostora.

 Detalji o dobijanju 20.000 evra od države Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Kao što smo i obećali pre nekoliko dana, Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu kojom reguliše bespovratnu pomoć, ili poklon, koji dajemo majkama, odnosno mladim bračnim parovima koji su dobili ili će dobiti dete nakon 1. januara ove godine. Dakle, ako žele da kupe ili izgrade stan ili kuću, država daje 20 odsto vrednosti te nekretnine na poklon, do maksimalnog iznosa od 20.000 evra", rekao je ministar finansija Siniša Mali za TV "Prva", pa detaljnije objasnio:

"Da budem veoma precizan, imate tri scenarija, prvi je ukoliko gradite kuću i živite na selu, država će vam refundirati troškove do 20.000 evra; ukoliko kupujete stan možete da ga kupite za keš u gotovini ili na kredit, država opet daje 20 odsto vrednosti nekrentine, odnosno, do maksimalnih 20.000 evra. Ono što jeste ograničenje, to je ukoliko postanete vlasnici te nekretnine imate zabranu mogućnostui otuđenja te nekretnine u narednih pet godina, tako smanjujemo mogućnost zloupotrebe", istakao je Mali.

On je dodao da će kada su najugroženije opštine u pitanju pomoći i sa iznosom do 50 odsto nekretnine, jer su tu i cene nekretnina uglavnom niže u devastiranim područjima. U to spada 19 opština, rekao je ministar. "Očekujem u narednih par dana da se objavi konkretna informacija za sprovođenjem ovih procedura. Sprovodećmo ih preko jedinica lokalne samouprave. Imate spisak dokumenata koje treba da podnesete i onda kreće proces."

Ministar je otkrio još prednosti, ali i još jedan veliki ograničavajući faktor za one koji apliciraju za ovu pomoć, a tiče se zarade:

"Nosioci ove pomoći su majke koje želimo da podržimo i da ukoliko se dogodi i razvod, da nekretnina ostaje njima, kako bi imale sigurnost za svoje dete i sebe.  U ovom trenutku parovi ne moraju da budu u braku, ali ono što jeste ograničavajući faktor je da supružnici zajedno moraju da imaju manje od dve prosečne plate primanja. Prosečna zarada je sada oko 610 evra, dakle, da zajedno imaju manje od 1.200 evra primanja", istakao je Mali.

Ova pomoć se odnosi i na samohrane majke koje su od 1. januara 2022. godine dobile dete. Mera je na snazi od 1. januara pa nadalje i nije ograničena samo za ovu godinu. "Svako ko se bude prijavio, dobiće mogućnost da dobije ovaj novac. Nema starosne godine, nema limita, apsolutno je otvoreno", zaključio je ministar.

Takođe, treći veliki ograničavajući faktor je da se ova mera odnosi samo na one koji nakon 1. januara dobiju prvo dete.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Komentari 52

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mama

Uslov da bude prvo dete.....??? A šta ako se razvede žena sa dvoje, ili više dece??? Njoj ne treba krov nad glavom i sigurnost??? Koja glupost! Samo mažete ljudima oči!

Milena

A sta je sa majkama koje su rodile 2020te godine??zasto i one nemaju prava??

Logika

@Milena A sto ne majkama pre 10 godina unazad ?`Negde mora da se povuce crta eto zasto.Isto rade u druge evropske zemlje.Sasvim normalna stvar.

special image