• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOBRA VEST ZA VOZAČE! Uskoro manje gužve i JEFTINIJI tehnički pregled - evo koje će još izmene biti uvedene

Autor Jana Desovski

Radi se na izmeni pravilnika za kontrolu ispravnosti vozila što bi značilo da će pojeftiniti tehnički pregledi vozila, dok je sada najniža cena 3.070 dinara.

 Jeftiniji tehnički pregled na leto Izvor: MONDO/Marko Tanasković/RTS/Screenshot

Tehnički pregledi bi mogli da pojeftine u narednih 3 do 6 meseci, zahvaljujući izmeni Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila na kojima trenutno radi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovo će omogućiti kontrolorima da na tehničkom pregledu istovremeno proveravaju dva automobila i samim tim bi se smanjile gužve i bile bi manje cene.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je na sednici Vlade Republike Srbije doneta Odluka o određivanju cene tehničkog pregleda vozila, kojom se određuje najniža i najviša cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda, kao i najviša cena vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda.

Osnovni razlog za donošenje ove odluke jeste stupanje na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Tako, najniža cena sa PDV-om za putnička vozila za tu uslugu iznosi 3.070 dinara, a najviša 6.020 dinara.

"Od 6. jula kada je počela primena novih pravila i snimanja kompletnog toka pregleda, usporen je čitav proces, pa provera jednog vozila traje od 45 do 50 minuta. Ovo je razlog što MUP radi na izmenama Pravilnika. To bi trebalo da se završi u narednih tri do šest meseci, a onda se očekuje i pad cene. Ako se za 50 do 60 odsto podigne frekvencija pregledanih vozila, to znači i da će se brže završavati provera i da će se smanjiti čekanja", objašnjava sagovornik za Novosti.

Jedan od problema je što će možda ovaj plan neće biti moguće ostvariti jer je na našem tržištu veliki deficit kontrolora vozila. To znači da će biti teško da se na kanalima obezbedi dovoljan broj radnika za istovremenu proveru ispravnosti dva četvorotočkaša.

"Mi već dva meseca tražimo kontrolora, plata nije sporna, od tog posla može pristojno da se zaradi. Razlog je nedostatak kadrova sa potrebnom stručnom spremom i iskustvom. S druge strane, oni koji imaju dozvole za upravljanje vozilima za sve kategorije, radije odlaze kao vozači u Sloveniju, jer im se to više isplati nego da rade ovde kao kontrolori. Tamo dobijaju licence i mogu da voze na prostoru čitave EU", objašnjava Siniša Todorović, koji pregleda ispravnost automobila.

On kaže da je na tehničkom pregledu situacija ista od kada je polovinom prošle godine počela primena novih pravila, velike su gužve i dugo se čeka na termin. Ranije je uspevao da pregleda oko 18 vozila dnevno, a sada 10 do 12. Kod njih je, kako navodi, uvek sve zauzeto više dana unapred. Vozači se ne žale na cenu, već im je najvažnije da dođu do termina i da uspešno završe proveru.

Neki naplaćuju tehnički pregled više nego što je dozvoljeno

Iako je vlada Srbije ograničila cenu tehničkog pregleda za putnička vozila na maksimalno 6.020 dinara, neki tehnički pregledi su se dosetili načina da to ograničenje zaobiđu, pa uz cenu pregleda, naplaćuju i obrazce. Tu je i nekakva usluga 'fiz'", saopštili su iz "Efektive" i urgirali na potrošače da ovakve zloupotrebe prijave tržišnoj inspekciji.

Jednog potrošača je umesto 6.000 dinara, tehnički pregled izašao 9.000 dinara.

Odluka o određivanju cene tehničkih pregleda je bitan deo seta propisa i time će se sprečiti zloupotrebe u oblasti od izuzetnog značaja za bezbednost saobraćaja na putevima, piše u zvaničnom saopštenju ministarstva, a neki su odlučili da ovaj propis ipak ne ispoštuju.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image