• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUMPE U NEMAČKOJ PRED BANKROTOM! Menjaju cene pet puta dnevno, a rezervoare pune kod KOMŠIJA

Autor Uroš Matejić

Samo pređu granicu sa Poljskom i natoče pun rezervoar.

 Nemci toče gorivo preko granice Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Nikada nije bila ovolika razlika u ceni goriva između Nemačke i Poljske. Vozači sa istoka Nemačke sve češće prelaze granicu kako bi natočili i zato benzinske stanice u domovini traže pomoć države.

Gorivo na nemačkim pumpama ide ka rekordnim cenama nakon buma koji je došao posle ekonomskog oporavka od pandemije. Vozači moraju da koriste aplikacije koje prikazuju gde je najjeftinije gorivo da bi ovih dana našli benzin ispod 1,80 evra po litru, ili dizel ispod 1,60. Često to bude skuplje - jer nemačke pumpe menjaju cene u proseku pet puta dnevno, prenosi DW.

No oni koji žive blizu istočne nemačke granice sa Poljskom pronašli su lako rešenje - samo pređu granicu i natoče pun rezervoar. Jer, nakon sniženja poreza na dodatu vrednost, u susednoj zemlji je gorivo preko noći pojeftinilo za još desetak centi po litru. Sada je benzin jeftiniji nego u Nemačkoj za 60 centi po litru, a dizel za 45. Ko natoči do vrha, štedi tridesetak evra po odlasku u Poljsku.

"Prodaja goriva u Nemačkoj blizini granice je u januaru opala za polovinu. Poljske pumpe pak izveštavaju da im se promet povećao za polovinu", kaže zabrinuto Jirgen Cigner, poslovođa Centralnog udruženja benzinskih pumpi.

Traže pomoć države

Kako prenosi Velt, oko 300 do 400 benzinskih stanica u Nemačkoj moglo bi da bankrotira zbog velike razlike u ceni u odnosu na Poljsku. Krajnji istok Nemačke, koji je ranije pripadao DDR-u, ionako je najmanje razvijen i naseljen. Tamo je gustina benzinskih pumpi najmanja u celoj zemlji.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Kad nema automobila koji toče, manje je i onih koji svrate u malu prodavnicu na pumpi. A pumpe zarađuju dve trećine prihoda ne gorivom, već upravo tim sitnicama - pićem, duvanom, zemičkama.

Velt navodi da je udruženje benzinskih pumpi pisalo saveznim ministrima i lokalnim političarima, zahtevajući neku vrstu fonda kojim bi se spasili uglavnom mali preduzetnici koji unajmljuju i vode benzinske stanice. "Do sada nismo dobili odgovor iz ministarstava", kaže Cigner.

Pumpe bi, kaže, valjalo nekako održati iznad vode do leta. Tada naime u Poljskoj ističe privremeno smanjenje poreza na dodatu vrednost.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miloš

POLAKO ALI SIGURNO STIZEMO SVABE SA CENOM GORIVA,ALI SA PLATOM SAMO U SNOVIMA😃

Fortic

Nikog ne interesuje cena registracije,na tehnickom pregledu radi duplo vise zaposlenih a duple su i guzve i cene.Neka cena goriva bude koliko hoce pa nek se onda vozikaju koliko hoce.

swe

Nije ovo ovo nista ,ovo je pocetak ekonomskog haosa u evropi.Pa ovde pisu juce da se narod spremi da jede sirotinjsku hranu i predju od kafe na caj ,ludilo.Pise da ocekuju pad berze a kamate u nebesa .Hrana benzin struja ode u pm.Spremite se.

special image