• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkaz preko SMS-a!

Sutra ne moraš da dođeš na posao, više ne radiš. Ovakvu i slične poruke u poslednje vreme dobilo je desetine zaposlenih u Srbiji, i to mobilnim telefonom!

Poslodavci, tvrde stručnjaci, postaju sve bahatiji. Tako vlasnik privatne firme u Nišu radnike testira na poligrafu, a gazde dele upitnike zaposlenima da se izjasne ko od njih treba da ostane na poslu, a ko da ”leti“ iz preduzeća, što stvara jaz među kolegama.

Radovan Ristanović, direktor Inspektorata za rad, izjavio je za “Novosti” da je upoznat sa ovakvim slučajevima:”Po Zakonu o radu, poslodavac je dužan da navede razloge za otpuštanje.

Predsednica sekcije žena Ujedinjenih granskih sindikata ”Nezavisnost“ Dobrila Iličić navodi da je upoznata sa dva slučaja kada su poslodavci pokušali da se ”otarase“ radnika SMS-om:

”Imali smo prijave u Kikindi. Jedan radnik bio je, bez rešenja, na prinudnom odmoru i zahtevao je od poslodavca da mu ga izda. Posle nekoliko dana mu je na mobilni stigla poruka da sutra ne mora da dolazi na posao jer je dobio otkaz. Mi smo mu savetovali da obavezno ode na posao, jer bez pismenog rešenja i obrazloženja zašto je otpušten, ne može biti otpušten.”

Magistar sociologije Nada Novaković je za ovaj list kazala da kod nas uopšte nema specijalizovanih radnih sudova kao u razvijenim zemljama.

”Zato čovek koji je otpušten, ako nije član moćnijeg sindikata, mora o svom trošku da isteruje pravdu kroz postupak na redovnim sudovima”, rekla je Novakovićeva. ”Advokati tvrde da takav spor prosečno traje tri i po godine.”

U proteklih godinu dana posao su najčešće gubili mladi i žene svih generacija.

”Mlađe su potpisivale blanko otkaze za slučaj trudnoće, a starije za slučaj da gazda reši da ih otpusti bez troškova”, rekla je Nada Novaković.

”One iznad 40 su obeshrabrene u traženju novog posla jer se konkurencija na tržištu rada zaoštrava. Ni muškarci nisu u povoljnijoj situaciji, jer otpuštanje za njih znači dvostruki udarac -ono podrazumeva ne samo gubitak materijalnih sredstava nego ugrožava i psihičko zdravlje. Gubi se, recimo, autoritet u porodici.”

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image