• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KOLIKO U MENJAČNICAMA SME DA KOŠTA EVRO: Menjači hoće debelo da zarade, NBS počela kontrolu

Autor Ivana Lazić

Pojedini menjači su ranijih godina debelo zarađivali na kursnim razlikama, zbog čega je krajem 2018. godine NBS uvela ograničenje.

  Koliko sme da košta evro u menjačnicama Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Poslednjih dana veća je potražnja građana za kupovinom evra, a pojavile su se određene informacije da su pojedine menjačnice kurs evra prilikom prodaje računali i 121 dinar, što nikako nije dozvoljeno. Narodna banka Srbije je zbog toga započela kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS. 

Prema pravilu koje moraju da poštuju sve menjačnice u Srbiji, prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto, saopšteno je iz centralne banke.

Možda će vas zanimati

Tokom ova tri dana - petka, subote i nedelje, gornji kurs evra u menjačnicama ne sme da pređe 119,09 dinara, a donji kurs po kojoj građani prodaju evro menjačima, ne sme da bude niži od 116,15 dinara.

U ponedeljak je slična situacija: raspon kursa evra sme da se kreće od minimalnih 116,14 dinara do najviše 119,08 dinara.

Pojedini menjači su ranijih godina debelo zarađivali na kursnim razlikama, zbog čega je krajem 2018. godine NBS uvela ograničenje.

"Napominjemo da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana prekršajna odgovornost – za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara“, navodi NBS.

Iz NBS ističu da deviznih sredstava i strane gotovine, ima dovoljno, kao i da građani ne treba da paniče:

"Narodna banka Srbije već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila“, istakla je NBS.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srbin

Bankomat u delta sitiju bas preko puta ulaza u maxi placa evro 115 a dolar 95 dinara sramota i vacarenje.

Ja

Ja usao u menjacnicu,pita zena da kupi 2000€,tip kaze-moze ali po 120 din.Zena izadje,ja prodam evre po 117 koliko pise na kursnoj listi ali tamo isto tako pise prodajni 119,1 din

Eursd

Na jugu zemlje trenutno u nekim menjačnicama ne prodaju evro a gde ga ima obračunavaju ga 120,10 iako na tabli piše 118,5.Verujem da će država uticati ovom odlukom na vlasnike.

special image