• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRASTIČNO POSKUPEO BENZIN U NEMAČKOJ! Cene na pumpama otišle u nebo, stručnjaci tvrde - ovo je tek POČETAK!

Autor Uroš Matejić

U Minhenu na pumpi benzin tipa super E10 košta 2,129, a super plus 2,259 evra po litru.

 Cene goriva u Nemačkoj Izvor: YouTube/Printscreen/Chalo America

Usled ukrajinske krize cene goriva širom sveta stalno rastu, a tako je i u Nemačkoj, gde vozači moraju već za benzin i dizel da plate više od dva evra po litru, saopštio je nemački Opšti automobilski klub (ADAC).Na brojnim benzinskim pumpama cena benzina već je iznad dva evra.

Tako, na primer, u Minhenu na pumpi benzin tipa super E10 košta 2,129, a super plus 2,259 evra po litru. Kraj rastu cene naftnih derivata nije ni na vidiku, ukazuju eksperti. Ekonomista iz Dizeldorfa prof. Justus Haukap je za "Bild", rekao da trenutna cena nafte na svetskom tržištu od 140 dolara nije kraj rasta, već će dostići 200 dolara.

Možda će vas zanimati

"A kada cena sirove nafte raste onda će i cena naftnih derivata na pumpama rasti. Tako će cena benzina dostići 2,50 evra po litri", prognozira nemački ekonomista. I Štefen Bok osnivač sajta za upoređivanje cene goriva na pumpama "clever-tanken.de" ističe da povećanje cene goriva na 2,50 evra više ne može da se isključi.

Ekspert za socijalna pitanja CDU Mark Biadac, s tim u vezi, zahteva smanjenje PDV-a sa 19 na sedam odsto. "Put ka poslu ne sme za milione građane postati luksuz", upozorio je on.

Cene goriva u Grčkoj

Neviđen je skok cena tečnih goriva i u Grčkoj kao posledica poskupljenja sirove nafte na 140 dolara po barelu zbog rata u Ukrajini, piše atinski privredni list "Ikonomikos tahidromos". Povećanja cena su "kataklizmična ne samo iz dana u dan, već i iz sata u sat", a prosečna cena bezolovnog benzina u Grčkoj sada prelazi dva evra po litru, piše list.

Cena lož-ulja koje koriste individualne kotlarnice stambenih zgrada u grčkim gradovima, dostiže ili premašuje 1,5 evra po litru na šta utiče i današnje zahladnjenje i najava mećave u velikom delu Grčke. Bezolovni benzin je u Grčkoj danas skuplji za više 40 odsto nego početkom ove godine, a lož ulje za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Predstavnici vlasnika benzinskih pumpi su čak rekli da tempom kojim se tržište kreće, cene bezolovnog benzina narednih dana mogu dostići i 2,5 evra po litru, posebno ako nafta i dalje bude poskupljivala na međunarodnom tržištu.

Danas je prosečna cena 95-oktanskog bezolovnog benzina u Atini i okolini 2,030 evra po litru, što je i prosečna cena za Grčku. U oblasti Soluna prosečna cena tog benzina je 2,020 evra po litru, a na Kikladama bila blizu 2,2 evra po litru.

Prosečne cene dizela su iznad 1,8 evra po litru čime nastaju uslovi za velika poskupljenja robe zbog povećanja troškova kamionskog prevoza, što se očekuje da će se preneti na maloprodajne cene, odnosno na potrošače. Porast cene dizel goriva ove godine premašuje 54 odsto.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beograđanin1958

Porasle su cene benzina duplo. Pa šta? Zapad to može da izdrži sa osmehom. Ništa im neće biti od toga.

Prst na celo

Ovo je sve tako smesno, poskupljuje gorivo, a EU nije prekinula niti gasnu niti naftasku saradnju sa Rusijom, a ta cena poskupljenja je da se natera narod da ne koristi kola. Ono sto je po meni apsurdno je to da niko od naroda nije dosao i rekao oke... Nema sipanja nedelju dana goriva obicno gradjanstvo da se razumemo i da vidis kako ce da padaju cene goriva. Kakva kriza nas crna spopala, oce da nas utamnice, a mi na sve to cutimo i gledamo sa uzitkom, a Ukrajina je samo izgovor da pojacaju jos jace, posto sa Koronom nisu mogli! Prijatno svima i ugasite svetlo...

evropska unija

vi sa vasim sankcijama, samo ce narod evrope da placa sankcije a svi politicari u evropi sve imaju besplatno! zato u rusiji benzin “poskupeo” ali na dole !!!

special image