• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE GORIVA SKAČU, SRBI NAŠLI REŠENJE: Na pumpama kod komšija niže cene, a za nas JOŠ JEFTINIJE

Autor Sara Gajić

Na benzinskim stanicama u Mađarskoj koje se nalaze u blizini granice sa Srbijom svakodnevno ima automobila sa našim registarskim tablicama čiji vlasnici dolaze da napune svoje rezervoare po povoljnim cenama.

 Gorivo u Mađarskoj Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Mađarska vlada je još krajem prošle godine uvela ograničenje cene goriva na 480 forinti (što je po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara) po litru benzina i dizela zbog velikih skokova cene nafte na svetskom tržištu, što je navelo brojne srpske vozače da se se upute u Mađarsku samo zbog benzina.

Povoljna cena goriva je utrostručila potrošnju u Mađarskoj i izazvala gužve na pumpama, čemu su najviše doprineli kamioni u tranzitu, ali i "benzinski turizam", jer se po litru goriva može uštedeti između 20 i 30 dinara.

Mađarska vlada je uvela zabranu točenja goriva za domaće kamione veće od sedam tona, a za inostrane veće od tri i po tone, što je doprinelo normalizaciji stanja na benzinskim stanicama u Mađarskoj.

Možda će vas zanimati

"Nije problem benzinski turizam u pograničnoj zoni, već teretnjaci i autobusi koji su na običnim benzinskim stanicama točili hiljade litara goriva i izazivali gužve i nestašice. Sada veliki kamioni i autobusi moraju da pune tankove na stanicama visokog pritiska po tržišnim cenama", izjavio je Žolt Hernadi, generalni direktor mađarske naftne kompanije "MOL".

Ovo je bilo neprijatno iznenađenje za ljude koji bi došli da sipaju gorivo u kamper ili auto, i shvatili da ga nema. Putnički automobili i dalje mogu da toče gorivo po subvencionisanoj ceni od 480 forinti po litru goriva, što je po sadašnjem kursu između 152 i 155 dinara.

"Trenutno je situacija takva da dizel točimo svega deset litara po automobilu, benzina je moguće dobiti 20 do 30 litara. Vrlo otežano se snabdevamo sa dizelom, pa smo morali uvesti ograničenje. Stižu redovno vozači iz Srbije, da natoče, jer je gorivo jeftinije. Ova cena važi do 15. maja", kaže Filip Erdeg, prodavac na privatnoj benzinskoj stanici Reske u Mađarskoj.

Na velikim pumpama može se natočiti do 100 litara goriva po jednom rezervoaru automobila. Gorivo u Mađarskoj, osim toga što je cena ograničena, ima povoljniju cenu za potrošače iz Srbije i zbog toga što je vrednost forinte u poslednjih nekoliko dana na nižem nivou.

Cene goriva u regionu:

  • Albanija - 1,62 evra
  • Hrvatska - 1,57 evra,
  • Crna Gora - 1,54 evra,
  • Rumunija - 1,5 evra,
  • Srbija - 1,45 evra,
  • Slovenija - 1,45 evra,
  • Bugarska - 1,39 evra,
  • Severna Makedonija - 1,36 evra,
  • BiH - 1,3 evra i
  • Mađarska - 1,22 evra.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nn

Koje je to gorivo u Srbiji 1.45e...Dizel sigurno nije... Poslednji put kad sam sipao pre 3 dana, bio je 187.7... Da računaju i po kursu 120 dinara, 1.45e dodje 170 dinara?!?

Zoran

Onome ko zivi sam i radi za 32000 mesecno i 1000 dinara je puno. Nemaju svi iste uslove zivota i to konacno treba shvatiti. Nisu svi nasledili kuce, stanove, dobili posao u drzavnim firmama za 65000 gde trecinu radnog vremena provedes po kaficima i slicno. Dobar deo stanovnistva i dan danas radi samo za minimalac, ne sa onom forom dobijas i na ruke nesto, nego za pravi minimalac. Takodje nemaju svi zenu, devojku i slicno pa da imaju dve plate u kuci i da im je lakse. Imas 32000 i raspolazi. Zar je tesko shvatiti da je nekome 1000 dinara mnogo? Podrzavam svaki vid ustede novca.

Miloš

Pa kako zar nije kod nas najeftinije i najbolje😃

special image