• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENA BARELA PALA ISPOD 100, DA LI NAS ČEKA POSKUPLJENJE GORIVA U PETAK? Pogledajte i gde su benzin i dizel najskuplji

Autor Ivana Lazić

Vlada je prošle nedelje donela novu uredbu kojom su uspostavljene nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije.

 Cena nafte u Srbiji Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Nakon rekordnih cena nafte tokom protekle nedelje kada je cena barela išla i do 130 dolara, ove nedelje zabeležen je ozbiljan pad, pa je cena barela za nekoliko dana pala ispod sto. Imajući u vidu da cene na svetskom tržištu diktiraju cenu nafte u Srbiji, mnogi se ovih dana pitaju da li nas zbog pada cene barela neće očekivati poskupljenje goriva. 

Vlada je prošle nedelje donela novu uredbu kojom su uspostavljene nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije. Odluka će trajati mesec dana, a novi cenovnik formiraće se svakog petka u 15 h.

Možda će vas zanimati

Cena koja je trenutno na snazi i biće u naredna tri dana govori da litar evrodizela košta 187,7 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,3 dinara.

"Teško je to reći u našem slučaju. Cena nafte kod nas zavisi najviše od snabdevača. Ukoliko je cena sirove nafta na tržištu stabilna i ukoliko nema problema u snabdevanju, do novog rasta cena ne bi trebalo da dođe. A pogotovo ne do drastičnog skoka cena, kakav se desio sa gasom", kaže za "Blic Biznis" Nebojša Atanacković, vlasnik jedne naftne kompanije odgovarajući na pitanje znači li aktuelan pad cene barela u svetu i to da u Srbiji u petak neće biti poskupljenja goriva.

Tomislav Mićović generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije bio je nešto precizniji u odgovoru.

"Za sada ovaj pad cena na svetskom tržištu, ne znači mnogo i za domaće. Ne možemo tačno precizirati da li će u petak doći do poskupljenja. Cene na svetskom tržištu ne mogu tako brzo uticati i na cene kod nas", rekao je Mićović.

Izvor: Small365/Shutterstock.com

Učesnik na tržištu nafte, nezvanično je za Blic rekao da se u petak očekuje rast cene goriva, ali blagi.

"Sve oči sada su uprte u Ukrajinu i sukob. Ceo svet ga posmatra. Ako Evropa nastavi da kupuje ruski gas, tržište bi moglo da se stabilizuje", ocenjuje sagovornik Blica.

Udruženje naftnih kompanija Srbije objavilo je detaljan prikaz cena goriva u 11 zemalja u okruženju. Posmatrajući cene dizela, benzina i gasa, lako je zaključiti da se cenovnici dobro razlikuju čak i u komšijskim zemljama.

Kada su u pitanju cene benzina i dizela prednjači Grčka. Preračunato u dinare litar benzina u Grčkoj košta 229 dinara. Istovremeno je gas najskuplji u Hrvatskoj.

Cena benzina

Grčka 1, 94 evra, Albanija 1, 62 evra, Hrvatska 1,57 evra, Crna Gora 1, 54 evra, Rumunija 1, 5 evra, Srbija 1, 45 evra, Bugarska 1, 39, Severna Makedonija 1, 36 evra, BiH 1, 3 evra, Mađarska 1, 22 evra.

Kada je reč o dizelu prosečna cena u regionu iznosila je 1, 44 evra. Najveća cena je zabeležena u Grčkoj, a najniža u Mađarskoj.

Cena dizela

Grčka 1, 68 evra, Albanija 1, 61 evra, Hrvatska 1, 54 evra, Srbija 1, 52 evra, Rumunija 1, 48 evra, Slovenija 1, 47 evra, Crna Gora 1, 43 evra, Bugarska 1, 37 evra, BiH 1, 29 evra, Severna Makedonija 1, 22 evra, Mađarska 1, 22 evra.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Kako drzava da pojeftini gorivo? To je njoj cisti gubitak. Treba neko da plati one jeftine ruckove u skupstinskom restoranu, izmisljene kilometraze i prenaduvane plate. Sramota sta se radi narodu. Ne pogadja promena cene onog ko ima 3000 eur platu ali zato pogadja one 2/3 stanovnistva sto rade za platu do 60000.

Srba

Pa da, kad i svetu pada, kod nas i dalje raste... E moja Srbijo

Pancho

Smem da se kladim da će da ode gore, takva nam postavka na čelu države, ne mogu oni da ostanu imuni na sve ovo, mora da se vrate novci za ono zamrzavanje.

special image