• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA ĆE PRESTATI DA RASTU CENE STANOVA? Zbog ove sirovine mnogi su u PROBLEMU, evo kako to najbolje sprečiti!

Autor Sara Gajić

Sitacija u Ukrajini utiče na sve privredne grane pa i na građevinarstvo, troškovi su naglo porasli jer se mnogi izvođači radova susreću sa problemom nedostatka i velikih cena građevinskog materijala.

 Skok cena stanova Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Možda niste znali, ali većina građevinskog materijala u sebi sastoji glinu, neobnovljiv izvor koji Srbija proizvodi, ali se dobar deo uvozi i iz Ukrajine.

Domaći proizvođači građevinskih proizvoda od pečene gline traže pomoć države kako se ne bi ugrozila domaća proizvodnja koja i kako bi se zaštitio ovaj deficitarni sastojak materijala. Ujedno, to bi sprečilo skok cena stanova. Resorno ministarstvo je spremno da pomogne i radi na predlogu mera za kontrolu izvoza keramičke gline.

S obzirom da rat u Ukrajini i dalje traje, trgovci pokušavaju da pronađu nova tržišta gline i ne pitaju za cenu. Stigli su i u Srbiju. Zato iz četiri fabrike apeluju da se zaustavi nekontrolosani izvoz gline.

Možda će vas zanimati

"Predstavnici velikih proizvođača pokušavaju da ugovore količine za svoje proizvodnje u Španiji, Italiji i Poljskoj. Glina nije obnovljiv izvor, to jednom što se uzme, više se ne može nadoknaditi, ne smemo dozvoliti u ovom trenutku, kada svi poslujemo u vanrednim uslovima, prepustimo stihiji izvoza strateški važnih sirovina", ističe savetnica direktora Centra za materijale IMS Slavica Živković.

U situaciji kada poskupljuje građevinski materijal, izvođači bi mogli nesmetano da nastave da rade ukoliko bi  investitori napravili određene ustupke i odrekli se dela prihoda, koji su ionako veliki, pogotovo u stanogradnji, kažu agenti za nekretnine.

Primera radi, kvadrat stana na Novom Beogradu u proseku košta 2.500 evra, što je gotovo dvostruko više od cene izgradnje.

"S obzirom na to da rat u Ukrajini bukti i da se to oslikava na sve aspekte života, očekivanja da će cene stanova porasti mislim da nemaju prevelikog uporišta u realnosti jer su već dostigle svoj maksimum", smatra Aleksandar Jugović iz Agencije za nekretnine "Euronet".

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image