• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOK CENE STANOVA U CELOJ SRBIJI, BEOGRAD DOBIO KONKURENCIJU: U jednom gradu nekretnine drastično poskupele od januara

Autor Ivana Lazić

Skok cena nekretnina beleži se iz godine u godinu, a rast cena ne beleži se samo u Beogradu, već i u drugim gradovima.

 Cene stanova u Beogradu i Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Cene nekretnina nisu porasle samo u Beogradu, već i u ostatku Srbije, pa sada kvadrat u pojedinim gradovima košta više nego u prestonici. Od početka godine najveće poskupljenje beleži se u Novom Sadu. Tačnije, u naselju Podbara cene kvadrata su u januaru porasle za 8,01 odsto, te se tamo kvadrat u proseku prodavao za 1.847 evra (što je i najskuplji kvadrat trenutno u Novom Sadu). Na drugom mestu se našao Bulevar Nemanjića u Nišu, gde je prosečna cena porasla za 7,14 odsto i iznosi okruglo 1.500 evra, podaci su oglasnog portala Nekretnine.rs

Dok deo stručne javnosti ističe da faktori koji su pokrenuli trend (povećanja potražnja, povoljni uslovi finansiranja, investiranje u nekretnine usled manjka drugih opcija...) i dalje aktuelni i da će u krajnjem slučaju doći do stabilizacije cena, iz Evropske centralne banke ističu da ono sa sobom nosi i određeni rizik po privredu u celini.

Beograd

Najskuplji kvadrat u Srbiji je i dalje u centru Beograda, koji je u januaru porastao za 1,11 odsto i tako se popeo na nivo od 2.633 evra. Na drugom mestu u Beogradu, ali i Srbiji, je Vračar gde su prosečne cene rasle 0,96 odsto i trenutno iznose 2.524 evra.

Cene rastu i u drugim delovima grada, pa je tako na Novom Beogradu, kvadrat prešao 2.000 evra. U januaru je rastao 2,25 odsto i prosečna cena je 2.045 evra. Na Paliluli cena kvadrata je ostala nepromenjena, tačno 2.000 evra. Kvadrati na Voždovcu su u januaru takođe skuplji, u proseku oko 1,48 odsto, što znači da je prosečna cena kvadrata u januaru bila 1.992 evra.

Ono što može obradovati one koji planiraju kupovinu neretnina, je podatak da je jedini pad u januaru u Beogradu zabeležen u Mirijevu. Tamo je prosečna cena kvadrata 1.309 evra, što znači da je za mesec dana manja za 0,15 odsto.

Novi Sad

Najveći rast cena u januaru je zabeležen u Novom Sadu. U naselju Podbara, cena se popela za 8,01 odsto na nivo od 1.847 evra po kvadratu. Druga najveća zabeležena stopa rasta cena nekretnina u Novom Sadu je zabeležena u centru, gde je cena rasla 3,77 odsto i gde se kvadrat u januaru 2022. godine cenio 1.818 evra.

U Novom naselju je zabeležna prosečna cena od 1.568 evra, što znači da je cena rasla 1,49 odsto. Drugi pad cena kvadrata koji je zabeležen u Grbavici, i to od okruglo 2 odsto čime se prosečna cena spustila na 1.766 evra.

Niš

Poslednjih godinu dana Niš se pojavljuje kao jedan od gradova gde je cena kvadrata najviše rasla. Tako je u Bulevaru Nemanjića u januaru kvadrat poskupeo za 7,14 odsto i tamo prosečna cena iznosi 1.500 evra.

Znatno manji rast je ostvaren u naselju Pantelej, od 0,49 odsto, gde prosečan kvadrat vredi 1.035 evra, dok na Paliluli prosečan kvadrat iznosi 1.193 evra, što znači da je cena rasla 0,59 odsto između decembra i januara. Kvadrati u Durlanu su ostali nepromenjeni, u proseku 1.155 evra.

Kragujevac i Pančevo

U Kragujevcu se takođe nastavio rast cena kvadrata. Zabeležena je stopa rasta od 1,29 odsto i prosečna cena je 861 evro. U Pančevu doduše nije bilo promena cena kvadrata i on iznosi 1.100 evra.

ECB zabrinuta

U nedavno objavljenom saopštenju, supervizori ECB navode da su komercijalne i stambene nekretnine postale razlog za zabrinutost, i jedan od izvora ranjivosti banaka u Evropi. 

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo:

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gajo

Godinama sam ulaga u nekretnine po Beogradu i mislim da je vrijeme da se povuce novac. Ulozicu u Dalmaciju i Crnu Goru i ziviti od rente. A i vrijeme je ljepse.

Novosadjanin

Ne znam koje sve stanove uzimate u obzir kada vadite prosek, verovatno i one po prizemljima, dvorisni stanovi itd pa to obara prosek, ali u centru NS kvadrat u novogradnji za 1700-1800 evra ne moze da se nadje vec 10ak godina.

Sloven

@Novosadjanin Znam coveka drzao stan na oglasima 6 meseci, trazio 1800 evra, zgrada je 2 minuta od SNP. Jos ga nije prodao. Zgrada je stara 15 godina. Ljudi koji peru pare kupuju stanove u izgradnji, oni koji uzimaju stambene kredite kupuju stanove na periferiji.

special image