• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUĆNI APARATI KOJI "GUTAJU" STRUJU ČAK I KADA NE RADE: Uz ove savete stručnjaka ćete smanjiti RAČUN svakog meseca

Autor Aleksandar Blagić

Usled krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i aktuelnim ratom u Ukrajini, cene elektroenergenata dramatično rastu u čitavoj Evropi što se najviše odražava na nivo potrošnje struje u domaćinstvima.

 Kućni aparati koji troše najviše struje Izvor: YouTube/Flannel guy DIY

Države su mahom povećale potrošnju gornjeg limita struje kako bi olakšale krizu domaćinstvima. Kako bi se maksimalno uštedelo na potrošnji struje, postoji par trikova koje treba slediti koji su vezani za kućne aparate.

"Pošto frižider i zamrzivač moraju konstantno da budu uključeni, ne iznenađuje činjenica da preko 12% potrošnje struje u domaćinstvu odlazi upravo na ova dva aparata. Pošto se oni ne mogu isključiti, postoje načini da se osigura njihov nesmetani rad kako bi se platio samo neophodni minimum. Redovnim čišćenjem spolja i iznutra zagarantovan je dobar rad frižidera i zamrzivača. Izbacivanjem namirnica kojima je istekao rok smanjujete snagu koju frižider koristi da bi proizvode držao hladnim dok se redovnim spoljnim čišćenjem sprečava ulazak prašine u kompresor koji može otežati rad", izjavila je Natalija Lakim, ekspert za štednju novca.

Televizor je uređaj koji je najviše vremena uključen iako ga veći deo vremena niko ne gleda.

"Mnogi pogrešno pretpostavljaju da isključivanjem daljinskog gasimo televizor u potpunosti. To nije uvek slučaj. Konzole za igricu često ostanu priključene", podseća Natalija.

Eksperti napominju da ketleri često ostanu priključeni u struju nakon korišćenja, oni troše oko 0.3 kilovata svakog sata. Punjači za telefon ne troše mnogo struje kada ostanu uključeni ali mogu biti jako opasni.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mhm

'ekspert za stednju novca', o Boze sta necu jos da cujem...

special image