• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VUČIĆ IZ BERLINA PORUČIO: "Naravno da ćemo da preživimo zimu. Nije pitanje da li ćemo, nego kako"

Autor Ivana Lazić

Vučić boravi u poseti Nemačkoj na poziv Olafa Šolca, a u izjavi za medije istakao je da nije samo problem snadbevanje gasom, već i naftom.

 Vučić u poseti Nemačkoj Izvor: PinkTv/Screenshot

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u glavnom gradu Nemačke na poziv kancelara Olafa Šolca, a posetu završava posetu razgovorom sa ministarskom spoljnih poslova Berbok. U obraćanju medijima, Vučić je istakao da će do kraja godine biti još pregovora sa Rusijom oko cene gasa. 

Na pitanje da li ćemo da preživimo zimu, rekao je:

"Naravno da ćemo da preživimo. Nije pitanje da li ćemo, nego kako", rekao je Vučić i dodao: 

Možda će vas zanimati

Predsednik dodaje i da je sa Šolcom pričao o energetskoj diversifikaciji, i da tek za dve godine mi možemo da završimo infrastrukturu kako bi obezbedili druge izvore gasa.

"Mi gradimo interkonektor sa Bugarskom. To ne pada sa neba. Mi imamo problem i sa gasom i sa naftom. Energenti nam postaju ogroman problem, sa Rusima krećemo u pregovore posle 10. Sa naftom moramo da vidimo šta će biti. Poslednjih 60 dana nam je izvor ruska nafta, zato što je jeftinija na tržištu, do sada je to bila iračka", dodao je on.

"Ranije je bilo više iranske nafte na tržištu, ali sada je ruska jer je jeftinija", naveo je Vučić. On je istakao da je pozicija Srbije teška i komplikovana.

"Naša pozicija je teška, naša pozicija je užasno komplikovana, izjavama predsednika Putina dodatno iskomplikovana... U političkom smislu, rekao bih nikada teža, a plašim se, sa svim što sledi, i u ekonomskom smislu nikada teža", dodao je Vučić.

Vučić kaže da će se truditi da pronađe najbolja rešenja, i da se podvlači crta po pitanju poljoprivrednih proizvoda i energenata.

"Pregovaramo sa Britancima da pravimo skladišta nafte, moramo da širimo kapacitete za gas. Barem da za dve godine imamo milijardu kubnih metara gde da stavimo. To bi značilo da smo mirni dva meseca. Milion muka imamo, a narod mora da ima gas, industrija mora da ima gas, narod hoće naftu. Komplikovana situacija, ali sutra ćemo o tome", kazao je predsednik.

Nemački kancelar, Olaf Šolc juče je, na konferenciji za medije, ocenio da bi zemlje kandidati trebalo da budu jedinstvene sa EU u osudi "brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine“ i da treba da se priključe sankcijama.

Inače Šolc je u Berlin pozvao, pored Vučića, i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, kao i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Helena

Nasa zemlja je prezivela i gore stvari i ustali smo jos jaci.

žudni

Gde ima jeftina kavurma?

Dree

Kao da to i nismo znali..

special image