• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OLAKŠAJTE SEBI PUTOVANJE DO GRČKE - SPREMITE SE NA NOVE CENE: Ukoliko putujete kolima, ovoliko ćete platiti putarine

Autor Sara Gajić

Srbi najviše vole da letuju u Grčkoj, a mnoge koji će putovati kolima zanimaju koje su cene putarina i goriva.

 Cene putarina do Grčke Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Youtube/screenshot/Heavy Weught Bikers

Sve nam je bliži period godišnjih odmora i letovanja, a jedan deo svake organizacije jeste planiranje troškova. Kao i prethodnih godina mnogi će se zaputiti u omiljenu Grčku sopstvenim kolima i zato pored novih cena goriva, značajna stavka jesu i cene putarina. 

Koliko košta put do Halkidikija?

Da biste kolima stigli do Halkidikija za benzin i putarine u oba pravca, biće vam potrebno oko 250 evra  i još nekih dvadesetak evra više ako nemate zeleni karton, a planirate da putujete preko Severne Makedonije, što je nekih 40 evra više nego lane, mada čak i skoro 60 jer je prošle godine putarina kroz Severnu Makedoniju za građane Srbije bila besplatna. Razlog je poskupljenje benzina kako u Srbiji, tako i u Grčkoj i tranzitnoj Severnoj Makedoniji.

Za putarine ćete u oba pravca, na primer Beograd - Halkidiki i Halkidiki - Beograd, morati da izdvojite tačno 47 evra ako idete preko Severne Makedonije, odnosno 40 evra preko Bugarske.

Putarina Beograd - Preševo je 1.490 dinara, a Beograd - Dimitrovgrad u jednom pravcu 1.310 dinara. Na putu kroz Severnu Makedoniju sada postoji čak pet naplatnih rampi na kojima u jednom pravcu treba platiti 8,5 evra (1,5-2-1,5, 1,5-2), a u oba 17 evra. Na drugoj strani, ako se odlučite za nešto lošiji put preko Bugarske, cena vinjete koja važi mesec dana je 16 evra.

Na putu do Halkidikija oni koji idu preko Severne Makedonije, u Grčkoj će morati da stanu na dve naplatne rampe (kod Evzonija i Soluna) i izdvoje 2,3 evra, a oni koji idu preko Bugarske samo 0,9 (Asprovalta). Dakle, kada se sve sabere dolazimo do računice da za putarine u oba pravca preko S. Makedonije treba 47 evra, a preko Bugarske oko 40.

Možda će vas zanimati

Put do Tasosa

Svi putnici koji planiraju da letuju nešto dalje, moraće malo više i da plate putarine. Od Evzonija do Tasosa to bi iznosilo 7,40 evra, do Krfa 10,60, a do Lefkade 14,65 evra. Put Beograd - Halkidiki dugačak je nekih 750 kilometara, dakle 1.500 u oba pravca, i dodatnih 200 za vožnju do omiljenih plaža. Ako vaš automobil prosečno troši na primer sedam litara na 100 kilometara biće vam potrebno oko 120 litara goriva.

Gde je gorivo jeftinije?

Neki vozači vole da pre polaska na put napune rezervoar u Srbiji, a neko više voli malo da uštedi u Severnoj Makedoniji. Srednja računica troškova jeste da pri odlasku i povratku biste verovatno sipali 50 litara u Srbiji, 40 u Grčkoj i 30 u Severnoj Makedoniji. Znajući da je trenutna cena benzina kod nas 184 dinara ili 1,56 evra, u Severnoj Makedoniji 1,36, a u Grčkoj 2,11 evra, kada izračunamo to ispadne za oba pravca 203,2 evra. To je za oko 40 evra više nego prošle godine kada ste istu količinu u ove tri zemlje plaćali 162,8 evra.

Ako izaberete put preko Bugarske i tamo sipate 30 litara po ceni od 1,49 evra, to će vas koštati četiri evra više nego u Severnoj Makedoniji, što na kraju čini da je cena putovanja preko Bugarske ili Severne Makedonije, kada se saberu putarina i cena benzina, skoro podjednaka, odnosno razlika je u par evra, ako ne računamo trošak za zeleni karton.

Putarine kroz Srbiju
Novi Sad - Preševo 1.720 dinara
Beograd - Preševo 1.490 dinara
Niš - Preševo 590/680 dinara
Novi Sad - Dimitrovgrad 1.550 dinara
Beograd - Dimitrovgrad 1.310 dinara
Niš - Dimitrovgrad 360/440 dinara
Putarine S. Makedonija
Prva naplatna rampa 60 denara/1,5 evra
Druga naplatna rampa 80 denara/2 evra
Treća naplatna rampa 60 denara/1,5 evra
Četvrta naplatna rampa 80 denara/1,5 evra
Peta naplatna rampa 100 denara/2 evra


Putarine Grčka
Putarina Evzoni 1,8 evra
Putarina Solun 0,5 evra
Putarina Asprovalta 0,9 evra
Solun - Atina 31,35 evra
Evzoni - Halkidiki 2,3 evra
Evzoni - Lefkada 14,65 evra
Evzoni - Tasos 7,40 evra
Evzoni - Krf 10,60 evra
Putarine Bugarska
Vinjeta za vikend 5 evra
Vinjeta 7 dana 8 evra
Vinjeta 30 dana 16 evra
Cene benzina
Srbija 1,56 evra
S. Makedonija 1,36 evra
Bugarska 1,49 evra
Grčka 2,11 evra

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Sve su to sitnice. Najbitnije je dobro pripremiti auto. Kad je auto sređen onda vam ništa nije bitno, 50€ za gorivo gore-dole. Nemojte žuriti, kresnete klimu i laganica. Svima bi savetovao da kupe karticu, aktiviraju internet obavezno instaliraju Life360 (family tracking) aplikaciju, besplatna je, da porodica uvek može da vidi gde se nalazite u metar je precizna i to je to.

Sinak

@Mrčela Ja bih svima posavetovao da ponesu bas puno para i da ne brinu oko toga koliko sta kosta jer je glupo da brinu kad su na odmoru.

special image