• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU POSLALA PREDLOG UKRAJINI - RUSI ODMAH UPOZORILI: Oni će da ostanu gladni, a samo će Evropa imati koristi!

Autor Uroš Matejić

EU će pomoći Ukrajini da isprazni svoje zalihe žitarica kako bi oslobodila prostor za sledeću žetvu.

 EU želi da isprazni ukrajinske zalihe žitarica Izvor: jorisvo/Shutterstock.com

Rusija je oštro kritikovala predlog EU da se isprazne ukrajinske zalihe žitarica, navodeći da bi takav potez služio samo njenim zemljama članicama, dok bi Ukrajince ostavio bez ikakvih rezerva, prenosi RT.

Odgovor je usledio nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio u ponedeljak da se Ukrajini mora pomoći u proizvodnji i izvozu žitarica i pšenice, dodajući da će EU pomoći zemlji da isprazni svoje zalihe žitarica kako bi oslobodila prostor za sledeću žetvu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je zatražio od SAD da ublaže sankcije na izvoz potašnog đubriva iz Rusije i Belorusije u zamenu za to da Rusija dozvoli isporuku pšenice iz Ukrajine. Međutim, ovi predlozi služe samo u korist EU i Amerike, tvrdi predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Možda će vas zanimati

"Stanovnici Ukrajine će se naći bez rezervi žitarica, a što se tiče buduće žetve, prvo, još moraju da dožive da je vide, a drugo, nemaju dizel goriva i benzina za setvu. Samo evropske zemlje bi imale koristi od takvog ciničnog predloga. Želja za dobijanjem đubriva iz Rusije (oni nemaju sopstvena) zavisi od njih", rekao je Volodin.

Političar je dodao da se Rusija uvek zalagala za uzajamno korisnu saradnju, a posebno za njen razvoj, ali je upozorio da nove sankcije "neće učiniti ništa dobro za Evropu", dodajući da će se, osim energetskih problema, svet suočiti sa nestašicom hrane do kraja godine i da ti problemi neće biti pripisani Rusiji.

"Brisel je podržao politiku sankcija Vašingtona. Zauzvrat su dobili poskupljenje u ime Bajdena", zaključio je Volodin, prenosi RT.

Prošlog meseca, rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da Kijev redovno šalje žito, kukuruz, uljane useve i farmske životinje u Rumuniju u zamenu za strano oružje i municiju, uprkos tome što zemlja pati od nedostatka hrane i poljoprivrednih proizvoda.

"Sve se to dešava uz akutnu nestašicu hrane za sopstveno stanovništvo, kao i odsustvo žitarica u većini regiona Ukrajine za prolećnu setvu", rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Uprave za nacionalnu odbranu Rusije. 

Konflikt koji je u toku u Ukrajini izazvao je strahove od globalne nestašice žitarica jer su cene pšenice od marta skočile na višegodišnji maksimum. I Rusija i Ukrajina su glavni dobavljači pšenice i čine oko 30% svetskog izvoza.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Спарки

Фашисти као и '45-е само отимају на фин и глуп начин,како су мозак свима опрали и то на 2000 обртаја чудо једно....

dANE

DA POMOGNU da se isprazne skladista zita.A ko je ove godine sejao psenicu,kukuruz,suncokret.Bajden ce ostaviti ukrajince bez hleba.

ZeKa

Sve zarad Amerike i njene ekonomije. Ovaj svet do sada nije doziveo da su na vrhu velikih drzava sve sami teletabisi. Produzi li se ovaj rat na sledecu godinu, ima da placamo 10 evra kilo brasna. Zasto? Jer je Bajdenov sin prčkao nesto po Ukrajini, jer je Evropa spremna da u to ime puca sebi u oba kolena, haos na sve strane, a niko pametan ili dovoljno hrabar da se suprostavi svemu ovome.

special image