Indija je odlučila da ograniči prodaju šećera na međunarodnim tržištima, samo nekoliko dana nakon što je zabranila izvoz pšenice.

U saopštenju u sredu, indijska vlada je saopštila da će ograničiti izvoz šećera na deset miliona tona za sezonu koja traje do septembra kako bi održala cene pod kontrolom. Prodavci su takođe zamoljeni da zatraže "posebnu dozvolu" od vlasti za svaki izvoz šećera između 1. juna i 31. oktobra.

Indija je najveći svetski proizvođač šećera i drugi najveći izvoznik posle Brazila. Vlada Narendre Modija rekla je da treba da preduzme mere za održavanje zaliha šećera u zemlji nakon "neviđenog rasta izvoza" prošle i tekuće sezone.

Potez ka ograničavanju izvoza dolazi u trenutku kada je godišnja inflacija maloprodaje u trećoj najvećoj azijskoj ekonomiji u aprilu dostigla 7,8%, što je najviši nivo u skoro osam godina.

To je takođe još jedan znak rastućeg protekcionizma u vezi sa hranom širom sveta, pošto veliki proizvođači ograničavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda, dodajući šoku u snabdevanju izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru. Ukrajina i Rusija zajedno čine oko 30% ukupnog izvoza pšenice.

U tekućoj godini indijske šećerane su do sada potpisale ugovore za izvoz od oko devet miliona tona. U prethodnih gosinu dana, zemlja je isporučila sedam miliona tona zaslađivača u inostranstvo, što je, prema vladinim podacima, najveća količina poslednjih godina.

Ruska invazija na Ukrajinu doprinela je istorijskom šoku na tržištima roba koje će održati visoke globalne cene do kraja 2024. godine, saopštila je Svetska banka prošlog meseca. Očekuje se da će cene hrane porasti za 22,9 odsto ove godine, podstaknute rastom cena pšenice od 40 odsto, dodaje se.

(MONDO)