Turska nutricionistkinja Pakize Gizem Akgul rekla je da zeleni čaj pomaže u jačanju imunološkog sistema, regulisanju krvnog pritiska i šećera, čisti telo od toksina, a preventivno deluje i kod gojaznosti.
Stručnjakinja je ukazala i na razlike između crnog i zelenog čaja, oba napitka koja se smatraju veoma zdravim i pomažu kod raznih tegoba. Uprkos tome što potiču od iste biljke, usled tehnologije obrade sastojci koje ove dve vrste napitka sadrže su različiti.
Konkretno, zeleni čaj je bogat polifenolima, vitaminima B1 i B2, a sadrži i 10 puta više vitamina C. On ima i više teanina, supstance koja je zaslužna za ublažavanje stresa.
Lekar je preporučio da se čaj kuva četiri do pet minuta u ključaloj vodi ili nekoliko minuta nakon što je provrela. Nikako ne treba da se služi u plastičnim i aluminijumskim čašama i šoljama. Zeleni čaj treba da ima blagi miris trave i gorak, opor ukus.
Akgul savetuje da ne pijete više od tri šolje zelenog čaja dnevno. Posebno je istakla da oni koji boluju od dijabetesa, kardiovaskularnih, bubrežnih bolesti, poremećaja funkcije štitne žlezde treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu da piju zeleni čaj.
Tokom trudnoće, nutricionistkinja kaže da nije preporučljivo prva tri meseca uzimati napitak. Nakon toga dozvoljene su jedna do dve šoljice dnevno i to, naravno, nakon konsultacija sa lekarom.
MONDO
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina
Zvezdin Amerikanac hitno reagovao na pomen otkaza Sferopulosu: Šuter crveno-belih se oglasio na Instagramu
Igrao za Zvezdu i rekao najskuplje "ne" u istoriji evro-košarke! Jedan čovek mu se sada smeje zbog 12 miliona