• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA ŽIVOT U 20 KVADRATA U BEOGRADU POTREBNO 500 EVRA: Studenti na udaru, cene PAPRENE i za običnu sobu sa kupatilom

Autor Nikola Todorović

Cene stanova u Beogradu su naglo skočile.

 Iznajmljivanje stana za studente Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Zbog porasta kirija podstanari širom Srbije, a posebno u Beogradu, našli su se u velikom problemu, koji bi najviše mogao da pogodi studente koji studiraju van svojih gradova. Neki su zbog cene već morali da napuste dojučerašnje privremene domove, dok drugi priznaju da ne znaju kako će izaći na kraj za narednu školsku godinu. 

"Za garsonjeru od dvadesetak kvadrata potrebno je izdvojiti 150 do 200 evra u širem centru grada, a na lokacijama u neposrednoj blizini fakulteta, za dobro opremljene stanove vlasnici traže i po 250-300 evra mesečno. Naravno, u cenu ne ulaze režije, a kada se dodaju i ostali troškovi, za život u 20 kvadrata je potrebno oko 500 evra", kaže studentkinja koja je u prethodne dve godine iznajmljivala stan u prestonici.

Ona dodaje da je "velika verovatnoća da će ove cene naterati većinu studenata da svoj smeštaj potraže u studentskim domovima". Procene su da će u septembru biti najveći broj prijavljenih za pristup organizovaniom smeštaju studenata.

"Alternativa bi mogla da bude najam sobe. Prosečna cena za 20 kvadrata sa pristupom kupatilu i kuhinji, sa režijama može da pređe cenu od 200 evra. Problem je, međutim, što društvo veće od dve osobe nije dozvoljeno u većini ovakvih soba", dodaje studentkinja za Blic.

Ministarstva prosvete je pre par dana objavilo ovogodišnji konkurs za prijem studenata u domove. Kako je ovo najjeftinija opcija za smeštaj, nesumnjivo je da će mnogi okušati svoju sreću u nadi da će se za njih naći mesta. Pored smeštaja, domovi učenicima nude i obroke po povoljnim cenama, sportske aktivnosti, čitaonice, perionice rublja i sve ostalo što je potrebno za ugodan život. Ipak, ne može svako da dobije tu priliku. Pre svega, ukoliko niste na budžetu, za vas u domu nema mesta, jer pravo na smeštaj imaju samo oni kojima država plaća studiranje.

Možda će vas zanimati

Potrebno je da ste po prvi put upisali smer na željenom fakultetu, ukoliko ste obnovili godinu ne možete da dobijete mesto. Takođe neophodno je da se sedište fakulteta i vaše prebivalište ne poklapaju, odnosno smeštaj u domu je moguć isključivo ukoliko dolazite iz drugog mesta. Ako ispunjavate ove uslove, sledi prijava za koju je potrebno obezbediti uverenje da ste na budžetu i svedočanstvo o završenoj srednjoj školi, original ili overenu fotokopiju za studente koji su upisali prvu godinu.

Rok za prijavu na konkurs za 9.558 mesta u studentskim domovima se razlikuje u odnosu na godinu studija. Rok za prijavu za studentske domove za buduće brucoše je od 1. do 15. septembra, za studente ostalih godina studija od 16. septembra do 1. novembra. Za sledeću školsku godinu u Beogradu je predviđeno 9.558 mesta u studentskim domovima.

Raspodela studenata po sobama se vrši prema polu, uzrastu i mogućnostim ustanove. Svaki student je dužan da prilikom useljenja dostavi lekarski izveštaj, ne stariji od 30 dana. Studentu se obezbeđuje smeštaj u ustanovi od 21. avgusta tekuće godine do 5. jula naredne, a izuzetno do 15. jula uz potvrdu sa fakulteta. Ukoliko ste primljeni, boravak u studentskom domu nije besplatan. Prosečna mesečna kirija je oko 3.000 dinara, što je neuporedivo povoljnije u odnosu na bilo koji drugi smeštaj. Ukoliko niste upali u prvu kategoriju tu je i ekonomska, gde smeštaj plaćate oko 10.000 dinara mesečno.

Moguće je i zadržati smeštaj do godinu dana ukoliko ste produžili godinu, a ista pravila važe i za studente koji se upisuju na master i doktorske studije. Ipak, postoje i privatni studentski domovi, gde je kriterijum za prijem dosta blaži, tako da ne morate odmah da tražite stanove ukoliko se niste našli na listi.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DrMr

Ma kojih 500 evra, ljudi moji??? 😂😂😂 150€ kirija i jos 100€ rezije, znaci upola manje za normalan, pristojan zivot sa osnovnim namestajem i kucnim aparatima. Ovo za 500€ je za snobove koji dodju u BG da se slikaju za drustvene mreze a ne da studiraju.

AV AV

@DrMr A živeće od vazduha!

Lemi

@DrMr A živeće od vazduha

special image