• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREVARA! LAŽNI AGENTI ZA NEKRETNINE HARAJU PO SRBIJI: Otvorite četvore oči ako kupujete ili prodajete stan, ovo ih ODAJE

Autor Nikola Todorović

Kupovina stana ili kuće sa sobom nosi velike rizike.

 Kupovina stana i rizik od prevare Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji se godišnje proda nekoliko desetina hiljada nekretnina - najviše stanova, ali i kuća i vikendica. Ljudi često, i za kupovinu i za prodaju, angažuju agente za nekretnine. Slučaj koji je otkriven tokom protekle nedelje samo je jedan od primera nepažnje i neznanja - muškarac je, predstavljajući se kao agent za trgovinu nekretninama, prevario i kupca i prodavca jednog luksuznog objekta. Tako je protivpravno prisvojio čak 1.100.000 evra, što je jedna od najvećih prevara koju je u poslednjih nekoliko decenija izvršilo fizičko lice u Srbiji.

Pomoćnik ministra trgovine, Jasmin Hodžić  kaže da građani koji žele da uđu u poslovni odnos sa agencijom za nekretnine treba pre svega da pogledaju i provere da li je agencija, odnosno posrednik, upisan u registar posrednika koji se nalazi na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Možda će vas zanimati

"Ministarstvo sprovodi polaganje stručnog ispita za sva lica koja žele da se bave po zakonu prometom i posredovanjem u prodaji i izdavanju nepokretnosti", navodi Hodžić za RTS. Naglašava i da agenti moraju da ispune određene uslove kako bi dobili potvrdu da su položili stručni ispit i upisali se u registar posrednika.

Prema njegovim rečima građani treba da obrate pažnju i na to da li je posrednik dobio identifikacionu karticu Privredne komore Srbije, koja je u maju prošle godine, na lični zahtev, počela agentima da izdaje kartice kao dodatni vid zaštite građana od zloupotrebe.

"Da bi neka agencija mogla legalno da posluje, mora da i ima i minimalne tehničke uslove - poslovni prostor, kao i da bude upisana u Agenciju za privredne registre kao pravno lice i privredni subjekt", objašnjava Hodžić.

Ističe da je licenca preduslov da se lice upiše u registar posrednika, što se ne dešava automatski. Hodžić navodi i da poslovanje agenata za nepokretnosti kontroliše tržišna inspekcija i da je prilikom kontrole važno videti da li su registrovani, ali i da li poseduju osiguranje kao dodatni vid zaštite klijenata.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image