• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CENE GORIVA NA PUMPAMA RASTU: Pogledajte korisne savete kako da trošite, a da pritom i UŠTEDITE!

Autor Nikola Todorović

Na koje sve načine možete da smanjite potrošnju goriva tokom vožnje i uštedite novac.

 Cene goriva i kako uštedeti Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Aktuelna dešavanja u svetu u vezi sa ratom u Ukrajini uticala su na promenu cena naftnih derivata širom sveta, pa i u Srbiji. Zbog toda je Vlada Republike Srbije usvojila uredbu kojom reguliše maksimalne cene goriva, odnosni dizela i BMB 95. Međutim, na džep ljudi koji svakodnevno voze kola nove cene goriva utiču, pa se tako preporučuje da prilagode svoje navike u vožnji situaciji kako bi smanjili potrošnju, samim tim i trošak. 

Prilagođavanje vremenu i putanji kojom se vozi

Bolje i isplativije je na posao krenuti, na primer, u 6.45 pa putovati 20 minuta, nego u 7.15 pa putovati 40 minuta, pogotovo u špicama, kad putovanje traje i duže. Razmislite o mogućnosti duže, a protočnije putanje, kojom se izbjegavaju najveće gužve i smanjuje potrošnja goriva dok kolima stojte zaglavljeni u gužvi, prenose Nezavisne.

Izvadite suvišan teret

Mnogi u prtljažniku nose alat, opremu, koju koriste retko, teške gumene tepihe, prostirke i navlake, koji se gotovo i ne koriste. Preporuka je da se to izbci iz kola kako ne bi stvaral ododatno opterećenje težini koja je u kolima što bi potom dovelo do veće potrošnje goriva.

Možda će vas zanimati

Izvadite rezervni točak i dizalicu, nabavite set za popravak gume

Ovo je korisno da se uradi ako propisno koristite, menjate i kontrolišete kvalitet guma i normalno vozite. Sam defekt na pneumaticima se, statistički gledano, događa jednom u pređenih 250.000 kilometara. No ukoliko se i desi, mnogo je lakše pozvati službu pomoći, nego menjati točak, a i ukupna masa automobila smanjuje se za oko 15 kilograma, što dodatno smanjuje opterećenje kada je u pitanju potrošnja goriva. 

Vozite umerenom brzinom

Izbegavajte snažna ubrzanja, pogotovo između semafora, koja potom traže snažna kočenja. Na auto-putu ne voziti brže od 120 kilometara na sat, kad dizelski automobili troši manje od šest, a benzinski manje od osam litara na 100 kilometara. Otpor vazduha se povećava s kvadratom brzine, kada je 20 odsto veća brzina kojom vozite, za 44 odsto je veći otpor koji kolima daje vazduh.

Klima-uređaj koristite umereno

Upotreba klima-uređaja za rashlađivanje tokom toplih letnjih dana ili grejanje tokom zime troši energiju motora, prvenstveno za pokretanje kompresora. Tako se korisna snaga motora smanjuje za pet do osam odsto što zavisi od veličine motora te potrošnja goriva raste od 0,5 do 1,5 litar na 100 kilometara. Zbog toga se preoporučuje da temperaturnu razliku između vazduha spolja i unutrašnjosti automobila ne smanjujte za više od sedam stepeni Celzijusa.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mister_bombastik

klima leti na hladnih 29c, pa nek se prehladim ako treba, makar cu voziti u frizideru

special image