• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po rejtingu i dalje gori od Albanije

Agencija "Dan i Bredstrit" zadržala je Srbiji rejting umerenog rizika poslovanja "DB4d", pa smo u regionu samo ispred BiH.

Srpska privreda se još uvek suočava sa nekim unutrašnjim problemima, naročito sa nezaposlenošću, koja će verovatno rasti od već visoko procenjenih 17 odsto u 2009, na preko 20 odsto u 2010. i 2011. godini, navedeno je u aprilskom saopštenju bonitetske kuće "Dan i Bredstrit" (B&D).

Uz manji deficit tekućeg računa ne očekuje se nedostatak deviznih sredstava. Ali, i pored toga, dinar je početkom marta u odnosu na evro pao na rekordno nizak nivo od 100 dinara za evro, u poređenju sa prosečnih 94,5 dinara u 2009. godini, podseća se u analizi, uz napomenu da je to delimično i posledica domino efekta prezaduženosti Grčke.

Ova depresijacija će povećati troškove servisiranja duga za veliki broj potrošačkih i poslovnih kredita denominiranih u evrima, ali će podržati izvoz i smanjiti deficit tekućeg računa, ocenjuju analitičari D&B.

Analitičari D&B ne očekuju da će Srbija, sa relativno umerenim nivoom javnog duga, koji iznosi 32 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), imati bilo kakvih problema u servisiranju obaveza javnog sektora, što će povećati poverenje investitora i potencijalnu stopu ekonomskog rasta koja bi, kako se navodi u izveštaju, mogla da prevaziđe njihove sadašnje prognoze od samo jedan odsto u 2010. i dva procenta u 2011. godini.

Od evropskih zemalja, grupi sa umerenim rizikom poslovanja pripadaju i Albanija, Bugarska, Rumunija, Makedonja i Turska, navodi se u saopštenju i podseća da rejting koji "D&B" dodeljuje nekoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja u njoj, daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu i o isplativosti potencijalnih investicija.

Rejting ovog meseca nije povećan nijednoj državi, dok je smanjen Grčkoj, Holandiji, Islandu, Argentini, Čileu i Gvatemali.

U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a za njom slede Hrvatska, Mađarska i Grčka (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d). Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina sa dodeljenim rejtingom (DB6a).

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image