• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porez na ružnoću

Vlasnici hotela čiji neobnovljene zgrade godinama ruže turistička mesta u Srbiji uskoro bi mogli da plate deo od dva miliona evra taske.

Ovakav porez "na ružnoću" već godinama postoji u drugim zemljama, a odnosi se na vlasnike nerenoviranih, starih i zapuštenih objekata u turističkim centrima. Naplatu kazne u Srbiji omogućiće nedavno donet Pravilnik o kategorizaciji turističkih mesta, pišu "Novosti".

"Pravilnik treba da pomogne da se mesta razvrstaju i da se tačno zna šta na kom mestu treba da se nalazi. Kada se budu odredile lokacije od primarnog značaja doći će i do operacionalizacije takse od dva miliona evra. Na tim lokacijama ili više neće stajati ruina kao sada ili će vlasnik, koji voli da ima svoju ruinu, za to platiti dva miliona evra, kaže Goran Petković, državni sekretar za turizam.

Petković navodi da vlasnici moraju da shvate da nije pristojno imati ruinu na mestu od nacionalnog značaja.

"Sramotno je gledati da preko puta Carske palate u Sirmijumu stoji ruina. Većina vlasnika hotele je kupila po niskoj ceni, pa ili neka ulože novac u renoviranje ili ih preprodaju po pristojnoj ceni. Nemam ništa protiv da neko zaradi na transakciji, ali ne može večno da drži objekat i čeka da postigne cenu koju je zamislio".

Prema novom Pravilniku razvrstaće se turistička mesta prema kategorijama, a to će se određivati prema broju turističkog prometa, stepenu izgradnje infrastrukture i kvalitetu usluga. Kao i u drugim pravilnicima, i ovde će sama lokalna vlast moći da prema tabeli boduje svoj kraj i predloži koja je kategorija.

(Novosti)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image