• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PONOVO OGRANIČENE CENE NAMIRNICA I ENERGENATA U SRBIJI: Evo koliko će koštati meso, brašno, šećer, ulje, mleko i gas

Autor Nikola Todorović

Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu kojom su ograničene cene osnovnih žitovtnih namirnica, cene gasa, ali je produžena i zabrana izvoza goriva.

 Nove cene mesa, brašna, šećera, ulja, mleka i gasa Izvor: MONDO/Petar Stojanović/MONDO/Uroš Arsić

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila uredbu kojima je ograničena visina cene prirodnog gasa, kao i pet osnovnih životnih namirnica - određenih tipova brašna, šećera, ulja, mesa i UHT mleka, a ograničenje visine cena derivata nafte produženo je do 31. avgusta

Uredba Vlade Srbije o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i usvojena je kako bi se nadoknadile razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa, a usled naglog skoka cene tog energenta u čitavoj Evropi. Cilj Uredbe je, kako se navodi u saopštenju, ublažavanje posledica energetske krize sa nastojanjem zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje tog energenta.

U saopštenju iz vlade posećaju da su energetski subjekti, koji se bave snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni da taj energent uvoze po višestruko skupljoj ceni od cene iz novembra prošle godine.

Možda će vas zanimati

"Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za privredu i građanstvo, Vlada Srbije donela je odluku da se snabdevačima obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine", navodi se u saopštenju.

Takođe je usvojena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže.

Uredbom je propisana i maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže. Ograničena je cena belog kristal šećera po kilogramu, kao i njegove proizvođačke cene, i propisano da trgovci na veliko, koji nabavljaju šećer kristal u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma, moraju da ga distribuiraju u maloprodaju u roku od 15 od dana izdavanja isprave o preuzetoj robi.

Možda će vas zanimati

U istoj uredbi navedeno je da su proizvođači navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci. Članovi Vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda gradjana Srbije.

Na sednici u četvrtak doneta je odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih uskladjenih iznosa akciza. Na sednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Cene namirnica

Prema novoj uredbi, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara. Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Pa će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, "po novom" koštati 750,2 dinara. Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara. Šećer - beli kristal u svim pakovanjima - ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je, podsetimo, od 15. jula ograničila cene svežeg mesa. Tako je meso od svinjskog buta u protekle dve nedelje smelo da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, dok je cena mesa od svinjskog vrata i krmenadla sa kostima bila ograničena na maksimum 595 dinara.

Možda će vas zanimati

Sada se ove cene uvećavaju. Pa će maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju biti 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu. Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nada

Ja više ne jedem meso,gadi mi se.

Bu

Nema tu sta da se igraničava, to treba spustati cene i onako su preskupe sve.

Deda Sima

Deco, u moje vreme ovo se nazivalo poskupljenje! a danas "uredba o ogranicavanju cena naftnih derivata i zivotnih namirnica".

special image