• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše izvozimo u Italiju, a uvozimo iz Rusije

Glavni izvozni partner Srbije u prva dva meseca ove godine bila je Italija, dok smo najviše uvozili iz Rusije.

U Italiju je izvezena roba vredna 156,9 miliona dolara, dok je u istom periodu najveći import ostvaren iz Rusije iz koje je uvezena roba za 350,8 miliona dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije bile su Nemačka sa 143,3 miliona dolara i Bosna i Hercegovina sa 127,1 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 232,3 miliona dolara i Italija sa 184,3 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije - više od polovine ukupne trgovine, a najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo višak u robnoj razmeni od 135,2 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda

U prva dva meseca najveće učešće u izvozu imali su gvožđe i čelik sa 152 miliona dolara, obojeni metali - 95 miliona dolara, povrće i voće - 66 miliona dolara, žitarice i proizvodi od njih - 64 miliona dolara i električne mašine i aparati - 63 miliona dolara.

Najveće učešće u uvozu imali su prirodni gas - 236 miliona dolara, nafta i naftni derivati - 207 miliona dolara, električne mašine i aparati - 81 miliona dolara, obojeni metali - 79 miliona dolara i drumska vozila - 67 milion dolara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image