• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatne akcije Telekoma 2010. a EPS-a 2011.

Izmenom Zakona o pravu na besplatne akcije građani će moći da dobiju besplatne akcije i pre procesa privatizacije, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Podelom besplatnih akcija Elektroprivrede Srbije sledeće godine biće završen proces podele besplatnih akcija javnih preduzeća prema Zakonu o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Dinkić je podsetio da su građani do sada mogli da ostvare pravo na besplatne akcije tek šest meseci posle privatizacije, I po tom osnovu će se ove godine, osim akcija NIS-a, dobiti i akcije kompanije “Telekom Srbija”, Aerodroma “Nikola Tesla”, kao i objedinjene akcije Akcionarskog fonda.

“Želimo da ove godine podelimo sve akcije, osim akcija EPS-a, a preduslov za to jeste da se i Aerodrom i EPS pretvore u akcionarska društva kako bi mogla da se odredi nominalna vrednost akcija koje će biti podeljene gradjanima”, rekao je Dinkić.

Ministar je objasnio da jedina preduzeća koja neće biti privatizovana, a čije će akcije gradjani dobiti, jesu EPS i Aerodrom.

On je izrazio uverenje da se u slučaju privatizacije kompanije “Telekom Srbija” “neće ponoviti slučaj sa NiS-om”, s obzirom da se, kako je rekao, radi o međunarodnom tenderu i da će vrednost akcija biti tržišna.

Za besplatne akcije se do sada, kako je naveo Dinkić, prijavilo 4,8 miliona građana, a to pravo je steklo i blizu 150.000 zaposlenih u najvećim javnim, državnim preduzećima.

Predloženim izmenama zakona, prema rečima Dinkića, akcije koje nisu do sada prodate iz Privatizacionog registra na Beogradskoj berzi, biće objedinjene sa do sada neprodatim akcijama Akcijskog fonda u Akcionarski fond, koji će emitovati besplatne akcije gradjanima.

Ministar je objasnio da se predloženim rešenjima ukida Akcijski fond, a zaposleni će preći u Agenciju za privatizaciju, koja će jedina u buduće vršiti prodaju državnih akcija.

Ministar je obrazložio i Predlog zakona o metrologiji, navodeći da je njegovo donošenje potrebno radi uskladjivanja sa regulativom Svetske trgovinske organizacije i EU. Osnovni problem do sada, prema njegovom objašnjenju, bio je što Direkcija za mere i dragocene metale vrši i merenje i nadzor, a što predstavlja sukob interesa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image