• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VLADA DONELA NOVU ODLUKU: Objavljene nove cene za hleb, brašno i pelet, ponovo zabranjen izvoz goriva!

Autor Nikola Todorović

Vlada Republike Srbije u četvrtak je usvojila Uredbu o cenama i zabrani izvoza određenih prehrambenih i energetskih proizvoda.

 Nova cena hleba, brašna i peleta, zabranjen izvoz nafte i peleta Izvor: MONDO/Petar Stojanović/MONDO/Uroš Arsić

Na sednici Vlade Republike Srbije u četvrtak usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500". Nova Uredba doneta je u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Republike Srbije, imajući u vidu da tržište još uvek nije stabilizovano.

Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba. Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cena hleba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.

Takođe, Uredbom je ograničena i najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu za sve ostale vrste hleba, umanjenu za rabate i popuste, a iznosi maksimalno 40 odsto. Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije, a primenjuje se od 9. avgusta i važiće 30 dana.

Možda će vas zanimati

Vlada je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta kojom maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Uredba je doneta u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu koja može ugroziti energetsku bezbednost Republike Srbije, ograničava cena u trgovini na malo peleta. Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a važi 90 dana od dana stupanja na snagu.

Ograničena cena peleta i privremeno zabranjen izvoz

Vlada je donela i Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju na period od šest meseci i uvela privremeno ograničenje izvoza određenih drvnih sortimenata, poreklom iz Republike Srbije, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica takve nestašice u Republici Srbiji. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Takođe, vlada je donela i Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Njome se uvodi privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata. Ograničenje se ne odnosi na izvoz robe za koju je carinski organ prihvatio izvoznu deklaraciju pre stupanja na snagu ove odluke. Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se do 01.10. 2022. godine.

Takođe, Vlada Republike Srbije donela je i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza evro-dizela EN 590 kojom se ona produžava za još sedam dana.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

J... Ti vladu

Ovo je sramota, pelet 380e i to kao treba da bude poviljno za gradjane.

Mara

Bas su ogranicili na 38000, hvala lepo. Svi ce da predju na struju, najjeftinije.

darecz

znaci ako mi trazi za 1t peleta vise od 38000din imam pravo da se zalim ?