• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Slobodno gorivo, gas, železnica…

Bez monopola u naftno-gasnom sektoru od 1. januara 2011. godine, tržištna utakmica stiže i u druge oblasti, najavio premijer

Otvarajući u Beogradu Međunarodnu konferenciju o konkurenciji, on je rekao da srpska vlada radi i na ukidanju monopola u železničkom saobraćaju, ističući da će i tržište električne energije biti otvoreno za nove proizvođače.

Vlada Srbije, kako je rekao Cvetković, nastaviće da radi na uvođenju konkurencije na srpskom tržištu. "Za Vladu Srbije ne postoji dilema monopol ili konkurencija. Mi podržavamo konkurenciju", rekao je premijer na skupu koji organizuje Komisije za zaštitu konkurencije.

On je podsetio da početkom ove godine već ukinut monopol u fiksnoj telefoniji a da će vlada Srbije nastaviti da radi na daljem usavršavanju regulatornog okvira i jačanja institucija za zaštitu konkurencije.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer je kazao da je Srbija u poslednje četiri godine napredovala u uvođenju konkurencije, ali da su neophodna dalja poboljšanja u toj oblasti. On je istakao da proces donošenja odluka mora biti jasniji.

"Usvajanje novog Zakona o zaštiti konkurencije je dobar znak za učesnike na tržištu i građane Srbije i trebao bi da obezbedi bolje usluge i cene potrošačima", kazao je Dežer.

Potrebno je, dodao je, da se što pre završi i izbor novih članova Komisije za zaštitu konkurencije, kako bi ta institucija radila efikasno.

Dežer je ocenio i da bi članovi komisije trebalo da budu istaknuti ekonomisti, menadžeri i stručnjaci sa iskustvom u zaštiti konkurencije.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović kazala je da se današnjim skupom obeležava četiri godine od osnivanja tog tela.

Ona je najavila da će u narednih mesec dana u saradnji sa EU, Privrednom komorom i Ministarstvom trgovine biti održana serija skupova na kojima će privrednici biti upoznati sa pravilima konkurencije.

Prema njenim rečima, na konferenciji učestvuju predstavnici institucija za zaštitu konkurencije Austrije, Nemačke, Moldavije, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke i Slovačke.

U skladu sa novim zakonom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra 2009. godine skupština treba da izabere nove članove Komisije za zaštitu konkurencije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image