• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REGISTRACIJA KOLA OD DANAS JEFTINIJA: Nakon naglog skoka, cena ponovo niža!

Autor Nikola Todorović

Nakon što su početkom avgusta podigli cene polise osiguranja od autodgovornosti osiguravajuća društva odustala su od poskupljenja.

 Nova cena autoosiguranja u Srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Shutterstock

Sva društva za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti, koja spada u deo registracije kola, obavestila su Narodnu banku Srbije da će postupiti u skladu s dopisom regulatora i tu premiju u najkraćem roku vratiti na prethodni nivo.

Na sajtu NBS navodi se da da se i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim ugovaračima osiguranja kojima su naplaćene neosnovano veće premije od 1. avgusta, kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti znatno povećana, i to u proseku za oko 22 odsto.

Narodna banka Srbije najavila je prethodno da će, u okviru svojih nadzornih ovlašćenja, pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave s naplatom neopravdano povećanih premija i preduzeti sve potrebne mere radi zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Možda će vas zanimati

Kao regulator na tržištu osiguranja, Narodna banka Srbije je na vanrednoj sednici Izvršnog odbora u četvrtak usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja. To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati Narodnu banku Srbije o nameri promene tarife premija, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje takvih situacija u budućnosti.

Isto tako, Narodna banka Srbije je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.

"Narodna banka Srbije preduzela je navedene mere u skladu s naporima svih nosilaca ekonomske politike u državi da se očuvaju stabilnost i životni standard građana u postojećim nimalo jednostavnim okolnostima. Ako svako u okviru svojih nadležnosti bude pažljivo odmeravao svoje odluke, lakše ćemo prebroditi probleme", poručila je guverner Jorgovanka Tabaković tim povodom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image