• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVI KUĆNI APARATI NAJVIŠE CRPE STRUJU, ZBOG JEDNE NAVIKE SKAČE RAČUN! Stručnjak otkrio najbolji način da uštedite novac

Autor Nikola Todorović

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, Miloš Banjac, objasnio je koji uređaji u domaćinstvu troše najviše struje.

 Šta troši najviše struje u kući? Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Srbija troši tri-četiri puta više energije od evropskog proseka. Kada je reč o domaćinstvima, najviše energije se koristi za grejanje, oko 60 odsto, a mnogi građani žive u objektima koji ne da nisu toplotno izolovani, već nemaju ni fasadu. U Srbiji se struja rasipa, a racionalnim korišćenjem i bez ulaganja može da se uštedi 10 odsto, sa malim ulaganjima do 20 odsto, a sa većim ulaganjima potrošnja može da se prepolovi", istakao je on za RTS.

Navodeći primere neracionalne potrošnje, rekao je da se struja rasipa kada se stan greje ili rashlađuje uz uključen klima-uređaj, a prozori drže otvoreni. Prema njegovim rečima, najveći potrošač struje u domaćinstvu je bojler, koji troši oko devet odsto energije, zatim šporet, frižider, klima-uređaji.

"Gde se najviše troši, tu se najviše može i uštedeti. Što se potrošnje struje tiče, jeftinije tuširati se nego kupati u kadi", rekao je Banjac.

Možda će vas zanimati

Govoreći o uštedama na grejanju, rekao je da svako pregrevanje za jedan stepen od onoga što nam je dovoljno znači trošenje sedam odsto više energije, a kada se prostor hladi troši se četiri odsto energije više.

Kao dobro dugoročno rešenje je naveo energetsku efikasnost objekata, menjanje prozora i stavljanje fasade, jer se tako, kako je rekao, može uštedeti i do 40 odsto energije.

"Sledeći korak jeste menjanje sistema kojim se grejemo. Oni koji se greju na struju mogu da razmisle da pređu na grejanje toplotnim pumpama, jer se tako potrošnja smanjuje tri puta", naveo je Banjac.

Pojasnio je da dosta struje potroše i takozvani "energetski vampiri", odnosno uređaji koji inače troše malo energije, ali pošto rade 24 sata, potroše dosta. Među takvim uređajima su i televizori i kompjuteri, a Banjac je naveo da kada bi se oni isključivali, moglo bi se uštedeti i do pet odsto energije.

(MONDO/RTS)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Upravo taj odnos potrošnje gde se u toku dana od 8h do 24h troši oko 80% energije dovela je do uvođenja dvotarifnog brojila, gde će se sa dva brojčanika prikazivati utrošak kwh. Cilj je smanjiti dnevnu potrošnju (i stimulisati potrošnju noću sa nižom cenom ) kako bi se ovaj špic potrošnje umanjio jer je to teškoća u procesu proizvodnje struje zbog elestičnosti kapaciteta. Podela je načinjena sa nižom cenom noću, kako bi se potrošnja preusmerila od potrošača kao (mašine za veš, termoakumulacionom peći, za grejanje zimi i bojler, koji su i najveći potrošači energije), ali regulisanje cena u nižoj i višoj tarifi izbegnuto je da elektrane imaju manji prihod ali je rad postrojenja olakšan. Kasnije je posle 2000 god uveden ovaj nezakoniti tarifni sistem naplate koji kod dvotarifnog brojila ima 6 cena , a kod jednotarifnog 3 cene što je potpuno van svih pravila trgovine, da se sa većom kupovinom umesto sa manjom cenom plaća sa višestruko većom cenom i da se dodaju i nove stavke koje se naplaćuju i kada nemate nikakvu potrošnju kwh, što je van pameti , ali stečene su navike jer institucije odgovorne za kontrolu zakonitosti rada ne reaguju, pa korisnici ostaju u zabludi da je to zaduživanje ispravno t.j. zakonito. Na primer: kod dvotarifnog brojila cena u zelenoj zoni je 1,602 din (bez PDV) a u plavoj 2,403 (bez PDV) a u crvenoj 4,806 (vbez PDV) što je 3 puta veća nego u zelenoj zoni. Isti je slučaj i sa višom tarifom gde u zelenoj zoni je cena 6,408 (bez PDV), u plavoj 9,612 (bezPDV) a u crvenoj 19,224 (bez PDV) što je takođe 3 puta viša cena. Vlast voli da ističe, kako je u Srbiji cena struje najniža u Evropi, pritom ne ističe kakva su naša primanja u osnosu na zemlje u Evropi i kakav je odnos kupovne moći nas i drugih.

Zoran

Stavka OBRAČUNSKA SNAGA u računu jse fakturiše takođe nezakonito i neispravno.Zašto? Ako ste na primer utrošili za mesec dana ukupno 420 kwh tada je obračunska snaga 420 kwh podeljeno sa (30 dana x 24 sata= 720 h) pa je obračunska snaga 420 kwh: 720 h = 0,5833 kw , pa bi da je ta naplata zakonita trebali da platite ne 359431,87 din + 20% PDV = 431,87 din , već znatno manje : 0,5833 kw x 52,158 [din/kw] (jedinična cena iz kalkulatora) = 30,42 din a ne 431,87 din kako vam se fakturiše. Posebna priča je uvođenje u tarifni sistem naplate ZONE : zelena, plava i crvena . Ta izmišljena podela : zelena do 350 kwh, plava do 1600 kwh i crvena više od 1600 kwh ima za cilj da uveća iznos naplate za utrošene kwh. Ako znamo da jednotarifno brojilo ima (sam naziv kaže samo jednu cenu) dok dvotarifno brojilo (ima dve cene koje su podelom na vreme korišćenja elek.energije od 24h do 8h ujutru (niža cena1,602 din/kwh (bez PDV) i od 8h ujutru do 24 h (veća cena) od 6,408 din/kwh (bez PDV) jasno je da je kwh proizveden i izmeren na jednotarifnom brojilu nemože imati tri cene već samo jednu koja je utvrđena kao cena kwh (jer se proizvodna cena kwh ne menja tokom 24 h) kao i na osnovu odnosa potrošnje u celom sistemu gde se dnevno troši ~80% a noću oko 20% električne energije.

Zoran

Šta se krije od korisnika električne energije? Naplata za ODOBRENU SNAGU koja se svakog meseca zadužuje i kada nemate potrošnju kwh je nezakonita stavka. Zašto?Objasniću. Kada se korisnik priključuje da koristi električnu energiju onda podnosi zahtev za saglasnost. Time se registruje kao potrošač i plaća sve troškove priključenja objekta ali je potrebno da ekektrični vod na koji se nameravate priključiti može da primi i potrošnju za vaš objekat ( presek električnog voda može da primi potrošnju a da napon ne pada i za se ne zagreva -to se proverave pre davanja saglasnosti za odobrenu snagu vaših potrošača i to se plaća jedanput pri priključenju a ne svakog meseca kao sada. Plaćanjem svakog meseca vi se zadužujete sa kwh koje jiste ni potrošili jer SNAGA [kw]x VREME [h] ( 30 dana) = ENERGIJA.t.j. kwh koje ovako plaćate a da to niste svesni.

special image