• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIROTINJSKA NAMIRNICA POSTALA LUKSUZ U SRBIJI! Pirinač sada skuplji od MESA, ova vrsta u radnji košta preko 1.000 dinara

Autor Jana Desovski

Cene proizvoda su skočile kako u svetu tako i u Srbiji, ali cena ove namirnice je otišla u nebesa!

 Cena pirinča u Srbiji Izvor: MONDO/Shutterstock

U poslednjih nekoliko meseci, cene osnovnih namirnica su otišle u nebesa, a jedne posebno. Cene pirinča su porasle čak 30 odsto od juna meseca zbog nestašica ove žitarice. Kilogram italijanskog pirinča sorte arborio u srpskim marketima košta čak 1.099 dinara! Na akciji se kreće od 500 do 700 dinara, a po svemu sudeći čak premašuje cenu nekih vrsta mesa.

Ono što se, inače, smatra sirotinjskom hranom sada postaje luksuz. Osim sorte arborio, ostale vrste pirinča su nešto jeftinije. "Prokuvani pirinač" od stranog proizvođača košta preko 800 dinara, a na akciji se može naći i za 400. Sagovornica portala MONDO je redovni kupac ove sorte pirinča i opisala je šta je ovih dana zatekla na rafovima u prodavnicama.

"Kupujem pirinač stranog proizvođača već godinama, i iako je skuplji važi za jedan od najkvalitetnijih. Prethodno je koštao oko 300 dinara za kilogram, i na akcijama je mogao da se nađe i za ispod 200 dinara. Ne trošimo previše pirinča u kući, pa smo uvek izdvajali nešto više novca smatrajući da je stvarno kvalitetan. Ali pre nekoliko meseci je cena počela da mu skače, na 400 dinara, pa između 500 i 600, da bi sada bio i do 900 dinara u zavisnosti od prodavnice", rekla je naša sagovornica pa dodala da kad je na akciji može da se nađe i za manji novac, ali je opet luksuz u današnje vreme jesti pirinač.

"I dalje je povremeno na akciji i može da se kupi po povoljnijoj ceni, ali je to i dalje više od 400 dinara za kilogram pirinča. Pre samo nekoliko meseci je mogao da se nađe po dvostruko manjoj ceni", rekla nam je čitateljka koja je poslala fotografije skupog pirinča. 

Izvor: Mondo

Pretpostavlja se da je jedan od uzroka za poskupljenje ove vrste riže baš zbog toga što se većinski uvozi iz Italije koju je ove godine zatekla nezapamćena suša, najgora u poslednjih 70 godina.

(MONDO)

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DRAGAN

Skupo je to za NJEMACKU 😎🤣🤣

Бакица

Па где ви то купујете и који то пиринач купујете када је толико скуп.Нормално пиринач кошта око 200 дин мање више .Зависи који и где купујете.

Kg

Cuj Italijanski pirinac, pa be mora da se kupi pirinac od 1000 i nesto dinara. Sto , da nije od zlata?

special image