Kupac njive od skoro milion evra kod Rume je jedna domaća firma, a prodavac je meštanin. Novi vlasnik pazario je zemljište veličine 5,66 hektara - za hektar je dao vrtoglavih 176.000 evra, a zemljište je odmah do placa i imanja Novaka Đokovića.

Cene poljoprivrednog zemljišta i dalje rastu, a najskuplje su oranice u okolini Beograda, u Sremu i južnoj Bačkoj. Samo u drugom kvartalu ove godine prometovano je njiva za 53,2 miliona evra. Visoke cene dostizale su njive u okolini Beograda, a posebnu pažnju nedavno su privukli prodati hektari nadomak Pavlovaca, vojvođanske varošice sa šest đaka.

Mesna zajednica Pavlovci je jedno od najmanjih mesta u opštini Ruma, u kojoj živi svega 390 stanovnika. U naselju ima oko 175 domaćinstava, sa tri člana u proseku. Do Beograda je mesto udaljeno 69 kilometara, od Novog Sada 46 kilometara, Rume oko sedam... Pavlovci su poznati i po i Pavlovačkom jezeru, poznatijem pod nazivom Kudoš. Datira iz 1983. godine, i dužine je 400 metra. Na levoj strani jezera smešteno je nekoliko ugostiteljskih objekata, a Novakova vila ima izgrađen prilaz baš do obale Pavlovačkog jezera.

Za mnoge varošice po Srbiji, ali i ne samo po našoj zemlji, nikad se verovatno ne bi toliko ni čulo, da na njihovoj "teritoriji" zemlju nisu kupile poznate ličnosti, bilo da su sportisti, glumci, estradni umetnici... Poslednjih godina svedoci smo sve više primera koji govore da javne ličnosti sve češće grade, ne samo vikendice, nego i domove za svakodnevni život po opštinama nadomak Beograda i Novog Sada.

Fruška Gora se tako pokazala kao najpopularnija, ali ništa manje u fokus nisu došle ni vojvođanske varošice mimo ove planine. Tako se može reći i da potencijal opštine Pavlovci mnogima nije bio toliko poznat, sve dok Novak Đoković nije odlučio da baš u ovom mestu kupi plac i sagradi kuću. Nakon ovog njegovog poteza, mnogi su ovu vojvođansku varošicu sa šest đaka upravo odabrali za svoju oazu. I takve odluke napravile su od Pavlovaca varošicu gde je danas gotovo nemoguće naći slobodan pedalj zemlje koji je u prodaji. U međuvremenu naravno povećana je i cena.

(Mondo/Blic Biznis)